Misilleme saldırılarda yüzlerce kişi katledildi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yaklaşık yedi yıldır Husi isyancıları gerekçe göstererek Yemen'i bombalayan, saldırılar sonucu onbinlerce ölüme, kıtlığa, yıkıma, salgın hastalıklara neden olan Suudiler ve başını çektiği Arap Koalisyonu dünyanın gözü önünde ülkeyi bombalamaya devam ediyor. İran destekli Husi güçlerin önceki gün Suudi Arabistan'ın Cizan kentine attığı füze sonucu üç sivilin hayatını kaybetmesi üzerine dün Yemen'deki 42 ayrı noktaya hava saldırıları düzenlendi.


Suudi Arabistan resmi haber ajansının (SPA) haberine göre, Yemen'de başta Marib vilayeti olmak üzere farklı noktalara düzenlenen hava saldırılarında yaklaşık 243 kişi hayatını kaybetti, ölenlerin Husi isyancılar olduğu iddia edildi. Husilerin kontrolündeki Sana kentinde ise bir askeri kamp bombalanırken saldırılar kent merkezinde gerçekleştiği için çok sayıda sivilin hayati risk atlattığı, bombardıman sonucu birçok evin kullanılamaz hale geldiği de ülke basınında çıkan haberlerde yer aldı. Yemen'de Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin kontrolünü elinde bulunduruyor. Arap Koalisyonu güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Husilere karşı kukla bir hükümete destek vererek ülkeyi sıklıkla bombalıyor. İran, Suudi Arabistan'ı Yemen'de savaş suçu işlemekle itham ederken Suudiler ise Husilerin İran desteğiyle "terör eylemleri" gerçekleştirdiğini iddia ediyor. Ancak bu anlaşmazlık Tahran ve Riyad arasında müzakereler yürütülmesine engel oluşturmuyor.

İRANLI BÜYÜKELÇİNİN ÖLÜMÜ RİYAD'IN SUÇU

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan en son 20 Aralık'ta Pakistan'ın başkenti İslamabad'da bir araya gelmişti. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, Tahran ile Riyad arasındaki müzakerelerde gelişme olmadığını ve karşı tarafın cevabını beklediklerini aktararak "Riyad'ı sorunları siyasi ve diplomatik yollarla çözmeye ve başka ülkelerin içişlerine müdahale etmemeye çağırıyoruz" açıklaması yapmıştı. Öte yandan, İran'ın Yemen Büyükelçisi Hasan İrlu Covid-19'a yakalanarak hayatını kaybetmiş, Tahran ise Riyad'ı "Büyükelçinin ülkeye naklini geciktirmek ve ölümüne neden olmak" ile suçlamıştı. İran Dışişleri Bakanı Abdullahiya, "Bu umursamazlığı ve yapılan zulmü asla unutmayacağız" açıklaması yapmıştı.