Mısır’da 3.800 yıllık eli göğsünde heykel bulundu

Mısır’ın Fayyum kentinde yer alan bir Orta Krallık (MÖ 1842-1799) mezarında, elini göğsünde tutan bir insan figürünün kumtaşı heykeli bulundu.

El-Khalwa bölgesi, Fayyum arkeolojik alanında çalışan arkeologlar, Prens Waji’nin mezarının doğusunda bulunan ve Orta Krallık dönemine tarihlenen bir mezar kuyusunu ortaya çıkardı.

Arkeofili'nin Egypt Today'den aktardığı habere göre, Eski Eserler Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Mostafa Waziri, güney Fayyum’da bulunan El-Khalwa’nın, Orta Krallık döneminden, yani III. Amenemhat döneminden kalma bir mezarlık içerdiğini söyledi.

Mostafa Waziri, mezarlıkta, Orta Krallık’ta Fayyum hükümdarı olan Prens Waji’nin ve annesi “Nabat Mout”‘un mezarının da olduğunu ekledi.

Bölgede yürütülen arkeolojik misyonun başındaki Ayman Ashmawy, bir kuyuda üç mezar odası bulunduğunu ve elini göğsünde tutan bir kişinin kumtaşından yapılmış bir heykelinin üst kısmını (40 cm boyunda) bulduklarını belirtti. Ayrıca bir bazalt heykelin 30 cm boyutundaki orta kısmı da bulundu.

misir-da-3-800-yillik-eli-gogsunde-heykel-bulundu-540768-1.

El-Khalwa bölgesinin arkeolojik alanında çalışan arkeolojik misyon, Prens Waji’nin mezarının doğusunda bulunan bir mezar kuyusunu ortaya çıkarmıştır. C: Egypt Today

Ekip aynı zamanda üç mezar odasının içinde birkaç çömlek ve üç kanopi kabının baş kısmını keşfetti ancak bazıları parçalara ayrılmıştı.

Ashmawy, bu odaların antik tarihte yağmalandığını ve daha sonraki dönemlerde ölü gömmek için yeniden kullanıldığını belirtti.

Bu bağlamda, Yukarı Mısır’ın Eski Eserler Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Hani Abul Azm, Waji’nin mezarının kayaya oyulduğunu ve 1981 yılında Pisa Üniversitesi’nin İtalyan misyonu tarafından bölgede arkeolojik araştırma projesiyle keşfedildiğini belirtti.

Hani Abul Azm, arkeologların mezarın içinde, prensin isminin yazılı olduğu bir kireçtaşı heykelinin, ahşap tabut parçasının ve bir pişmiş toprak kap bulunduğunu da ekledi. Abul Azm, heykelin şu anda Kom Oshim, Fayyum’un müze deposunda bulunduğunu açıkladı.

Eski Eserler Sektörü Genel Müdürü Sayed Al Shoura, “Belki de antik tarihte büyük bir deprem nedeniyle ya da çatı taşlarının ağırlığı nedeniyle mezarın tavanı tamamen çökmüştü.” dedi.

Sayed Al Shoura, İtalyan misyonunun, Eski Eserler Yüksek Konseyi’nin denetimi altında mezarın yazıtlarını korumak için yeni bir tavan inşa ettiğini söyledi.