Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi'nin AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelmesi hakkında "İki ülke arasındaki ikili ilişkilerin gelişmesinin başlangıcı olacağı konusunda mutabakata varıldı" açıklamasını yaptıç

Mısır'dan Erdoğan-Sisi buluşması hakkında açıklama: İkili ilişkileri geliştirmenin başlangıcı olacak

Mısır Cumhurbaşkanlığı, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi'nin AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelmesi ve el sıkışması hakkında açıklama yaptı.

Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, Cumhurbaşkanı es Sisi'nin Doha'da yapılan görüşmede Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile el sıkıştığını bildirdi.

Görüşmede Mısır ve Türk halklarını birbirine bağlayan tarihi bağların derinliğine karşılıklı vurgu yapıldığı ve bunun iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin gelişmesinin başlangıcı olacağı konusunda da mutabakata varıldı.

NE OLMUŞTU?

Erdoğan, dün 2022 Dünya Kupası’nın açılış maçı için gittiği Katar’da Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi bir araya gelmişti.

Türkiye-Mısır ilişkileri, 2013’te Mısır’da Müslüman Kardeşler iktidarına Sisi liderliğindeki ordunun darbe yapması ve yönetimi ele geçirmesinin ardından kopmuştu.

Bir süre önce normalleşme süreci başlamış, 9 yıl aradan sonra bakan düzeyindeki ilk ziyaret gerçekleştirilmiş ve Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Mısır’a gitmişti.

Liderler düzeyinde ilk buluşma ise Katar’da gerçekleştmiş oldu.

Erdoğan, Katar dönüşü gazetecilere yaptığı açıklamada, Sisi ile bir araya gelmelerine ilişkin şu değerlendirmelerde bulunmuştu:

"Bir süreç başlayabilir demiştik. Böyle bir sürecin başlaması için burada bir adım atılmış oldu ve hayırlısıyla görüşmeleri yaptık. Temennim odur ki, önce bakanlarımızla başlayan bir süreci, daha sonra inşallah üst düzey görüşmelerle iyi bir noktaya taşıyalım istiyoruz. Çünkü olaya ben şöyle bakıyorum, Türkiye-Mısır arası, bir liderler buluşması değildir, Türk milleti ile Mısır halkının geçmişteki birlikteliği bizim için çok önemlidir. Yeniden niye olmasın, yeniden niye başlamasın? Bunların sinyalini verdik. İnşallah fevkalade bir hal olmadıktan sonra bu adımı hayırlısıyla atarız. Bizim tabii kendilerinden tek isteğimiz; bu görüşmelerle birlikte, bize karşı Akdeniz’de tavır içinde olanlara yönelik burada biz barışı ikame edelim, onunla beraber yolumuza inşallah devam edelim."