Mısır Dışişleri Bakanlığı, Kahire'ye giden Türkiye heyeti ile Mısır tarafı arasındaki görüşmelerin başladığını açıkladı.

Mısır Dışişleri açıkladı: Türk heyeti ile görüşmeler başladı

Mısır Dışişleri Bakanlığı, Türkiye heyetiyle beklenen görüşmelerin ülkenin başkenti Kahire’de başladığını duyurdu. Bu, iki ülke arasında 8 yıl sonra yapılan ilk heyetlerarası görüşme niteliğini taşıyor.

Türkiye ile Mısır arasında siyasi istişareler kapsamında Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal'ın başkanlığındaki Türk heyeti, 5-6 Mayıs'ta Kahire'de temaslarda bulunacağı açıklanmıştı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, istişarelerin Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal ile Mısır Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Hamdi Sanad Loza'nın başkanlıklarında 5-6 Mayıs'ta Kahire'de yapılacağı kaydedilmişti.

misir-disisleri-acikladi-turk-heyetiyle-ile-gorusmeler-basladi-872539-1.

Söz konusu görüşmelerde, iki ülke arasındaki ilişkilerin ikili ve bölgesel bağlamda normalleştirilmesine yönelik atılması gereken adımların üzerinde durulacağı belirtilmişti.

Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da, Türkiye heyetiyle Kahire'de yapılan görüşmeler 'istikşafi' olarak nitelendirimişti.

Açıklamada, "Türk tarafıyla görüşmelerde ilişkilerin normalleşmesini sağlayabilecek gerekli adımlar üzerinde durulacak" denilmişti.

misir-disisleri-acikladi-turk-heyetiyle-ile-gorusmeler-basladi-872540-1.

NE OLMUŞTU?

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 12 Mart'ta Mısır'la diplomatik temasların başladığını açıklamıştı. Bunun ardından Mısırlı bir yetkili, ülkesiyle Türkiye arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi için egemenlik ilkesine ve Arap ulusal güvenliğine saygı gösterilmesi gerektiğini belirtmişti.

Çavuşoğlu, 10 Nisan'da da Mısırlı mevkidaşı Semih Şukri ile Ramazan ayını tebrik amacıyla bir görüşme gerçekleştirmişti. Şukri, Çavuşoğlu ile gerçekleştirdiği bu telefon görüşmesine ilişkin yaptığı açıklamada, 'Türkiye'nin son dönemdeki açıklamaları ve jestlerinin takdir edildiğini' söylemişti.

Türkiye ile Mısır arasında dostluk grubu oluşturulmasına ilişkin teklifi geçtiğimiz günlerde Meclis Başkanlığı’na sunulmuştu. Konuyla ilgili tezkere TBMM Genel Kurulu'nda oylanarak kabul edilmişti.