Mısır engellere rağmen ilk defa kadın yargıç atayacak

BirGün/KADIN

Mısır Yargı Organları Yüksek Kurulu, kadınları Devlet Konseyi olarak da bilinen idari yargıya ve savcılık makamına hâkim ve savcı olarak atayacak.

Mısır yargı sistemi bugüne kadar ülkede baştan aşağı tüm üyeleri erkek olarak kalan ve değişmeyen tek organdı. Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed el Sisi, 8 Mart’ta adalet bakanını devletteki kadınlardan ‘destek’ almaya çağıran bir açıklama kaleme aldı. Bunun üzerine Danıştay, İdari Savcılık ve Devlet Dava Kurumu da halihazırda idari savcı ve devlet avukatı olarak görev yapan bazı kadınları istisnai olarak mahkemelerde görevlendirmek üzere değerlendireceğini duyurdu. Ancak ülkede kadınların savcı olarak atanmasına ilişkin politika hâlâ belirsizliğini koruyor.

Mısır’da kadın hâkimlerin oranı ise bugün yüzde 0,3’ün altında. Kadın Avukat Tahani al-Gebali, 2003’te dönemin Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in kararıyla Yüksek Anayasa Mahkemesi’ne atanarak modern Mısır tarihindeki ilk kadın yargıç olmuştu. 2007 yılında, Mübarek o dönem istisnai bir karar olarak 30 kadın idari savcı ve devlet avukatını yargıda, hâkim olarak atamak üzere başka bir cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarmıştı. Bu kararı 2008’de benzer bir cumhurbaşkanlığı kararnamesi izlemiş ve aynı yöntemle 12 kadın daha olağan mahkemelere atanmıştı.

Mısır’da atılan bu adımlar, Afrika ve Orta Doğu’da, müslüman nüfusun yoğun olduğu ülkelerdeki kadınların yargı alanında, erkeklere oranla eşitsiz temsiliyetine ve eksikliğine yönelik artan baskının sonrasında elde edilen bir kazanım.

Mısır, kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili uluslararası sözleşmeleri, özellikle de Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi’ni uygulaması için baskı gördü. Kadınların Danıştay temsili konusu, 2011’den sonra yön değiştirdi. Feministler, yargıçlar konusunu, kadınların siyasi olarak güçlendirilmesi gibi daha geniş bir konu içinde masaya yatırdı. Kadınların talepleri tüm yargı organlarında ayrım gözetmeksizin görev alma hakkına sahip olduklarını açıkça belirten 2014 Anayasası’nda da yer alıyor.