Mısır’dan Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de yapmayı planladığı sismik araştırmalara ilişkin açıklama geldi. Kahire, bunun Münhasır Ekonomik Bölge olarak tanımlanan alanı ihlal etme potansiyeli taşıdığını ifade etti.

Mısır: Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de yapacağı araştırma haklarımızı ihlal eder

Mısır Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de gerçekleştirmeyi hedeflediği sismik araştırmalara ilişkin açıklama yaptı.

Yapılan azılı açıklamasında, Ankara’nın geçen ay yayımladığı Navtex'in, “Mısır'ın egemenlik haklarını ihlal ve saldırı" anlamına geldiği belirtildi. Detay verilmeyen açıklamada, ‘potansiyel ihlal’ için Navtex'in sekizinci maddesi işaret edildi.

Erdoğan hükümetinin Doğu Akdeniz’de sismik araştırma yapacağını açıklamasından sonra, Türkiye ile Kıbrıs ve Yunanistan arasındaki hatta gerilim tırmanmıştı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, 27 Temmuz’da yaptığı açıklamada, müzakerelerin yürütülebilmesi için sismik araştırmaların duraklatıldığını belirtmişti.

NAVTEX NEDİR?

Navtex, denizcilere, meteoroloji tahminleri, seyir bilgileri, aciliyet, emniyet ve denizde çalışma yapılan sahalar hakkında bilgi veren haberleşme cihaz sistemidir.

Ülkelerin deniz kuvvetleri, yapacağı eğitim ve tatbikatların bilgisini önceden duyurarak bu sahalara girilmemesi konusunda uyarılarda bulunuyor.