MİT TIR'ları Türkmenlere gitmiyor: Bir senedir malzeme gelmedi, satılıyoruz

AKP hükümetinin her fırsatta Türkmenlere yardım malzemesi taşıdığını söylediği ve uğruna yayın yasakları aldırdığı MİT TIR’larında bulunan silah ve cephane sevkiyatının Türkmenlere değil Ensar el İslam örgütüne gittiği iddia edildi.

Niğde Ulukışla’daki saldırının dava dosyasına giren ve 13 ile 14 Haziran 2104’te yapılan telefon görüşmelerinde Türkmenler, MİT TIR’larıyla yapılan silah ve mühimmat yardımlarının Ansar El İslam örgütüne verildiğini ve son bir yıldır kimseden yardım görmediklerini belirtiyor.

Ahmet Şık’ın Cumhuriyet’te yer alan haberine göre, telefon görüşmeleri takip edilen Suriye Türkmen Kitlesi isimli derneğin yöneticiliğini yapan Ayhan Orli, Suriye Türkleri Derneği Başkanı Ahmad Chrin, Bayır Bucak Tugay Komutanı Albay Ahmet Arnavut ve Suriye Türkmen Kitlesi Genel Koordinatörü Samir Hafez Ensar el İslam’ın silahlara sahip olduğunu, bu silahların nereden geldiğini herkesin bildiğini söylüyor.

Orli ve Chrin arasında geçen bir konuşmada cephanelerin bittiğini anlatırken Chrin, “Hani Ansar’ın (Ensar El İslam Örgütü) aldığı o silahlar… Hani Ansar’ın o kadar aldığı şeyler” diye soruyor. Orli, “Valla ben bilmem onu. Ansar’a verene soracaksın onu” yanıtını veriyor.

'KİM SINIRA GETİRİYOR BİLİYORUZ'
Orli ve Kikhia arasında geçen başka bir konuşmada ise Suriye sınırındaki Keseb’de durumun kötüye gittiği belirtilirken cephane konusu açılıyor. Kikhia, “Nerde millet, millet nerde? Dağa gelenler nerde diyom. O TIR’ların gittiği adamlar nerdeler?” diye sorarken Orli, “Yok abi yok” diye cevaplıyor.

Hafez ve Orli arasındaki konuşmada ise, Hafez, “Malzeme biz almadık. Bir seneden bu yana bize bir şey gelmedi şimdi mi gelecek” diyor. Orli, “Yani satılıyoruz abi o zaman satılıyoruz” diye karşılık veriyor.

Gençlerin mermi için ağladıkları, herkesin mermi istediği şeklinde geçen konuşmalarda, Orli Türkiye’yi ima ederek şu ifadeleri kullanıyor; “Abi malzeme bulmak mesele değil. Mesele niyet olacak vermekte bize. Yani biz biliyoruz kim getiriyor, kim parasını veriyor. Kim kim yolunu temin ediyor. Kim ta şeride (sınıra) getiriyor. Hepsini biliyoruz. Yani niyet yok.”

TIRLAR UĞRUNA SAVCILAR GÖREVDEN ALINMIŞ, ASKERE DAVA AÇILMIŞTI
1 Ocak 2014’te Hatay Kırıkhan’da durdurulan MİT TIR’larının aranması engellenmişti. 19 Ocak’ta da Adana’da durdurulan yine MİT’e ait olan TIR’larda yapılan aramalarda çok sayıda silah ve mühimmat bulunmuştu. AKP’nin hamlesiyle konuyu soruşturan savcılar Özcan Şişman ve Aziz Takçı açığa alınmıştı. Operasyona katılan polislerin görev yerleri değiştirilirken askerler hakkında da ‘casusluk’ iddiasıyla dava açılmıştı.

Hükümetin, “TIR’larda Türkmenlere giden yardım malzemesi vardı” açıklamasına karşılık. Suriye Türkmen Meclisi Ankara’nın kendilerine yardımda bulunmadığı ifade etmişti.

Söz konusu Niğde dosyasında Suriye’nin Türkiye sınırında bulunan ve Ermenilerin çoğunlukta bulunduğu Keseb kasabasına yönelik saldırılara Türkiye’nin askeri destek sağladığı da ortaya çıkmıştı.

Suriye'nin Keseb kentine saldıran cihatçıları Türkiye top atışıyla desteklemiş!