Adana 13. Ağır Ceza Mahkemesi, MİT tırları davasında yargılanan 9 sanıktan 6'sına 8 yıl 9 ay ile 18 yıl arasında değişen hapis cezaları verilmesine ilişkin açıkladığı 196 sayfalık gerekçeli kararda, olayın, olağan bir adli soruşturma şeklinde değerlendirilemeyeceği FETÖ'nün planlı ve örgütsel bir organizasyonu olduğuna yer verildi.

MİT tırları davasında 196 sayfalık gerekçeli karar açıklandı

Adana 13. Ağır Ceza Mahkemesince, 2014 yılında Adana ve Hatay'da Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tırlarının durdurulması ve aranmasını organize ettikleri gerekçesiyle aralarında FETÖ mensubu “jandarma imamı” Nurettin Oruç'un da bulunduğu 9 sanıktan 6'sına verilen hapis cezalarıyla ilgili gerekçeli karar yazıldı.

AA'nın aktardığına göre, sanık savunmaları ve tanık beyanları, delil değerlendirmesi ve hüküm gibi kısımların yer aldığı 196 sayfalık gerekçeli kararda, MİT tırlarının durdurulmasının olağan bir adli soruşturma şeklinde değerlendirilemeyeceği belirtilerek “MİT tırlarının durdurulmasının ve aranmasının FETÖ'nün planlı ve örgütsel bir organizasyonu olduğu anlaşılmıştır” ifadesine yer verildi.

Gerekçeli kararda, sanıkların kişisel olarak "fiil-delil-olay" ilişkisi bağlamında hukuki statülerine ilişkin tek tek değerlendirmede bulunuldu.

Kararda, 18 yıl hapse çarptırılan FETÖ mensubu “jandarma imamı” Nurettin Oruç'un Diyarbakır bölge temsilcisi olduğu dönemde, operasyonel hat kullandığı ve FETÖ mensuplarına Bank Asya'ya para yatırmaları için talimat verdiği belirtildi.

Gizli tanık “Bayrak” gerekçeli kararda yer alan beyanında, Oruç'un Fetullah Gülen'in talimatıyla hareket ettiğini ve tırların durdurulması kararlaştırılan Diyarbakır'daki toplantıda bulunduğunu anlattığına yer verildi.

Kararda, “Nurettin Oruç'un MİT'e ait yardım tırlarının durdurulmasını organize eden kişilerden olduğu, bu organizasyon neticesinde örgüt mensuplarına verilen roller neticesinde gerekli planlamaları yaparak tırlara müdahale ettikleri, dolayısıyla sanığın MİT'e ait tırların durdurulması eyleminin birincil sorumlularından olduğu anlaşılmıştır” denildi.

Kararda, 16 yıl 6 ay hapse çarptırılan sanık Halil Alp'in, olay tarihinde Hatay İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğünde astsubay olarak çalıştığı belirtildi.

FETÖ TARAFINDAN TIRLARIN TAKİBİ İÇİN ÖZEL GÖREVLENDİRİLMİŞ

Gerekçeli kararda, 10 yıl 10 ay hapse çarptırılan Abdurrahman Özdemir'in olay tarihinde Ankara İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğünde “istihbarat unsur komutanı” sıfatıyla astsubay olarak görev yaptığı ve operasyonel hat kullandığı bildirildi.

Özdemir’in MİT'e ait tırların takibi için özel görevlendirildiği ve telefonunun tırların geçiş güzergahında sinyal verdiğinin belirlendiği anlatıldı.

Kararda, Berkant Aydın, Hasan Ülker ve Arif Danacı'nın da operasyonel hat kullanarak “mahrem imam”larla irtibat kurdukları belirtildi.

NE OLMUŞTU?

Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde Ocak 2014'te ve Adana'nın Ceyhan ilçesinde 19 Ocak 2014 tarihinde MİT'e ait araçların durdurularak, arama yapılması nedeniyle Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştı.

Tırların durdurulmasını organize ettikleri gerekçesiyle Adana 13. Ağır Ceza Mahkemesince görülen ve 2020'de karara bağlanan davada, 50 sanıktan 27'sine 1 yıl 10 ay 15 gün ile ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen hapis cezaları verilmişti. Firari sanıklar ve başka mahkemede aynı suçtan yargılanıp ceza alan sanıkların dosyaları ayrılmıştı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesince de Adana ve Hatay'da MİT tırlarının durdurulması ve aranmasını organize ettikleri gerekçesiyle aralarında FETÖ mensubu "jandarma imamı" Nurettin Oruç'un da bulunduğu 3'ü diğer suçlardan tutuklu, 9'u firari 18 sanık hakkında iddianame hazırlanmış, mahkeme yetkisizlik kararıyla dosyayı Adana Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermişti.

Mahkeme heyeti, yargılamanın ilk celsesinde 9 firari sanığın dosyasının ayrılmasına karar vermişti. Geçen yıl 9 Aralık'taki karar duruşmasında, Adana 13. Ağır Ceza Mahkemesince sanık Nurettin Oruç 18 yıl, sanık Halil Alp 16 yıl 6 ay, sanık Abdurrahman Özdemir 10 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Heyet, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan Berkant Aydın'ı 10 yıl 6 ay, Hasan Ülker ve Arif Danacı'yı da ayrı ayrı 8 yıl 9 ay hapis cezasına mahkum etmişti. Sanık Kaan Kürşat Karaahmetoğlu'nun ise üzerine atılı suçları işlediğinin sabit olmaması gerekçesiyle beraatine, sanıklar Soner Yıldırım ve Yasin Yalçınkaya hakkında ise "mükerrer yargılama" olduğu gerekçesiyle davanın reddine karar verilmişti. Mahkeme heyeti ayrıca, sanık Berkant Aydın hakkında tutuklanmak üzere yakalama emri çıkarılmasına da hükmetmişti.

MİT TIR'larına ait görüntülerin yayınlanmasına ilişkin CHP Milletvekili Enis Berberoğlu, Cumhuriyet Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmen Can Dündar ve Cumhuriyet Gazetesi eski Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkında da dava açılmıştı.