HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin vurduğu kentlerden Hatay'dan son durumu aktardı: "Antakya tamamen kaderine terk edilmiş. Geçtiğimiz bölgelerde pek çok yıkılmış bina gördük ama kurtarma çalışmaları yok. İnsanlar sokaklarda ve barınma, ısınma imkanları yok. Su yok, çadır yok, ekmek yok, yemek yok. Burası kendi kaderine terk edilmiş görünüyor. Devlet ve iktidar yok burada."

Mithat Sancar: Hatay, kaderine terk edilmiş görünüyor, devlet burada yok!
Fotoğraf: ANKA

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki büyük depremin yıktığı kentlerden Hatay'daki son durum hakkında bilgi verdi.

"Antakya tamamen kaderine terk edilmiş" diyen Sancar, "Geçtiğimiz bölgelerde pek çok yıkılmış bina gördük ama kurtarma çalışmaları yok. İnsanlar sokaklarda ve barınma, ısınma imkanları yok. Su yok, çadır yok, ekmek yok, yemek yok. Burası kendi kaderine terk edilmiş görünüyor. Devlet ve iktidar yok burada" ifadelerini kullandı.

Dün (6 Şubat) sabaha karşı saat 04.17 ve öğleden sonra 13.24’te; 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde olmak üzere Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem meydana geldi. Deprem 10 ilde yıkıma neden oldu. Son resmi verilere göre, depremlerde 5 bin 434 kişinin yaşamını yitirdiği, 31 bin 777 kişinin de yaralandığını açıklandı.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, depremin etkili olduğu Adana ve Hatay’ı ziyaret etti. Sancar’a HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, milletvekilleri Züleyha Gülüm, Hüseyin Kaçmaz ile Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Canan Yüce, Devrimci Parti Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşçı ile Hatay, Adana ve Mersin il eşbaşkanları da eşlik etti.

Hatay'ın Antakya ilçesine bağlı Armutlu Mahallesi'nde yıkılan binaları inceleyen Sancar, yurttaşların sorunlarını dinledi.

mithat-sancar-hatay-kaderine-terk-edilmis-gorunuyor-devlet-burada-yok-1123680-1.

İncelemelerin ardından açıklama yapan Sancar, şunları söyledi:

"DEVLET VE İKTİDAR YOK BURADA. ACI VAR, ÖFKE VAR"

"Depremin etkisini buraya gelince çok daha doğrudan görebiliyorsunuz. Bizler de gözlerimizle gördük, acı yıkım çok büyük ve şehir sahipsiz. Antakya tamamen kaderine terk edilmiş. Geçtiğimiz bölgelerde pek çok yıkılmış bina gördük ama kurtarma çalışmaları yok. İnsanlar sokaklarda ve barınma, ısınma imkanları yok. Su yok, çadır yok, ekmek yok, yemek yok. Burası kendi kaderine terk edilmiş görünüyor. Devlet ve iktidar yok burada. Acı var, öfke var. Elimizde en büyük imkân dayanışma çabası var.

Yardımların da her yöntemle engellenmek istendiğini görüyoruz. 1999 Gölcük Depremi’nde yaraları sarma konusunda en büyük katkıyı sivil dayanışma yapmıştı. Fakat şimdi ona da imkân verilmiyor. Yine de halklarımızı birbirlerinin yaralarını sarmak için kucaklaşmaya, birbirine el uzatmaya çağırmaya devam ediyoruz. Bizler bütün imkanlarımızla yaraları birlikte sarmak için çalışıyoruz. Ancak felaketin boyutları çok büyük.

"YARALARIMIZI BİRLİKTE SARACAĞIZ"

Deprem bir doğal felaket ama onu bir toplumsal yıkıma ve insani trajediye dönüştüren şey yönetimlerdir. Acil yardım ve müdahale çalışmaları hızla organize edilse, bu kadar büyük can kaybı olmazdı. Ülkenin kaynakları, insanların insanca yaşaması ve bu tür felaketlerin engellenmesi için kullanılsaydı yıkımın ve kayıpların boyutu bu kadar olmazdı. Bizlere düşen büyük bir görevi var. Bu ülkede yaşayan insanların birbirlerine ellerini uzatması, dayanışmayı en yüksek düzeye çıkarması. Bu elimizdeki en etkili yoldur. Yaralarımızı birlikte saracağız.

Bu düzenin yıkımlarını birlikte kaldıracağız; onun yıktığı bu yerleşim ve hayatları birlikte inşa edeceğiz. Bu düzenin bu yıkıma devam etmemesi bizlerin mücadelesi ve dayanışmasıyla ancak mümkün olacaktır. Şimdi dayanışma zamanıdır. Acılar gerçekten büyük. Acıları dile getirecek söz bulmak bile zor. Dayanışma diyoruz. En yüksek düzeyde dayanışmak bizim çıkış yolumuzdur. Bizler de acıyı paylaşmak ve dayanışma çabalarımızı burada insanlarımıza aktarmak için buluyoruz. Halkımıza geçmiş olsun diyoruz. Kayıplarımız için başsağlığı diliyor, geride kalanlara direnç ve sabır diliyoruz."

(ANKA)