Mitsuba işvereninin sendika hazımsızlığı arttı

Nisa KÜÇÜK

Kocaeli Gebze’de faaliyet gösteren Mitsuba fabrikasında, Birleşik Metal-İş Sendikası'nda örgütlenen işçilerin işten çıkarılması devam ediyor. 11 gün önce 4 işçiyle başlayan kıyım dün de 5 sendika üyesinin daha iş akdinin feshedilmesiyle devam etti.

Kocaeli Gebze’de otomotiv yan sanayi sektöründe faaliyet gösteren Mitsuba fabrikasında 11 gün önce işten çıkarılan dört işçinin ardından dün de beş işçinin daha iş akdi feshedildi. Japon sermayeli fabrikada işten çıkarılan dokuz emekçi, fabrika önünde direnişe devam ediyor.

Birleşik Metal-İş Gebze Şube Başkanı Necmettin Aydın, dört emekçinin işten çıkarılmasına ekonomik daralmanın gerekçe olarak gösterildiğini bildirerek, "Ama asıl nedenin sendikalaşma olduğunu düşünüyoruz. Çünkü fabrikada işler iyi, ekonomik açıdan bir sıkıntı yok, hatta geçen aylarda fabrikaya yeni işçiler alındı” dedi. İşçilerin birlik beraberlik içinde olduğunu kaydeden Aydın, “Bu çıkarılmalara fabrikadaki diğer işçiler de tepki gösterdi, mesai aralarında kapı önündeki arkadaşlarının yanlarına gittiler onlara destek oldular. Bu durumun fabrika yönetiminin hoşuna gitmediğini ve beş arkadaşımızı bu yüzden işten çıkardıklarını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

HAK GASPI ARTIYOR

Fabrikada kısa sürede örgütlendiklerini ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na çoğunluk tespiti için başvurduklarını aktaran Aydın, yetki kararına fabrikanın itiraz ettiğini söyledi. İşverenlerin sendikal örgütlenmenin önünü kesmek için süreci uzattığını kaydeden Aydın, artarak devam eden sendikasızlaştırma politikaları hakkında şu cümleleri kurdu: “Türkiye’de işçiler çok büyük zulüm görüyor. Ülkede yasaların uygulanmadığı çok fazla alan var ancak en fazla hak gaspı çalışma hayatında oluyor. İşverenler keyfi olarak yetki belgelerine itiraz ediyorlar. Mahkemelerin bitmesi en az beş, altı sene sürüyor. İşverenler bu süreyi acımasızca kullanıyor. Emekçileri ya işten atıyorlar ya istifaya zorluyorlar, işçilere hayat hakkı tanımıyorlar. Dolayısıyla işçilerle hareket eden sendikaları nasıl bertaraf ederiz diye uğraşıyorlar. Bir taraftan işverenle yasalarla uğraşırken bir taraftan da sarı sendikalarla uğraşıyoruz. Bir yerdeki hak gaspına karşı süren direniş bitmeden başka bir yerde direnişimiz başladı.”