5. İzmir Uluslararası Mizah Festivali’nin yönetmeni Sayar, “Mizah, karanlık dönemlerde sığınabileceğimiz bir alan, bir mücadele alanı” diyor

Mizah, karanlık günlerin ışığı

KÜLTÜR SANAT SERVİSİ

İzmir’i kültür sanat kenti haline getirme vizyonu doğrultusunda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in düzenlediği İzmir Uluslararası Mizah Festivali, 17-23 Aralık tarihleri arasında beşinci kez düzenleniyor. “Mizah Dünyasının Popüler Kahramanları” temasıyla yapılan festival, gazetemizin yazarı Vecdi Sayar’ın yönetmenliğinde müzikten sinemaya tüm sanat dallarında etkinlikleri kapsıyor.


Festival, 17 Aralık Cuma günü saat 19.00’da Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) “İzmir’de bir İstanbul Beyefendisi: Abdülcanbaz”, Turgut Çeviker’in küratörlüğünde “Çizgi Kahramanlar” ve Cengiz Özek’in “Gelenekselden Çağdaşa Karagöz” sergilerinin açılışı ile başlayacak.

BirGün’e konuşan Sayar, festivalin tarihine dair, “Mizahımızın büyük ustası Aziz Nesin’in doğum günü olan 20 Aralık’ta başlatmıştık. Festivalimizi ve ilk yılın programı tümüyle Aziz Nesin ustaya ayrılmıştı. Sonraki yıllarda Muzffer İzgü’den Tonguç’a, Ali Poyrazoğlu’dan Tan Oral’a çok sayıda yazar, çizer, sinemacı ve tiyatrocuyu İzmirli sanatseverlerle buluşturduk. Üçüncü yılımızın teması ‘Karanlığa Karşı Mizah’tı. Mizah, özelikle karanlık ve alacakaranlık dönemlerde sığınabileceğimiz bir alan, aynı zamanda bir mücadele alanı çünkü...” ifadelerini kullandı. Sayar, mizahın önemine dair şu ifadeleri kullandı: “Sloganlardan çok daha etkili olabilir bazen, bir fıkra ya da bir karikatür; kitlenin bilinçlenmesine katkıda bulunabilir. Her zaman güçsüzün, yoksulun yanında, otoritenin karşısındadır mizah. Bazen de, zor zamanlarda daralan insana nefes aldırmak, ufkunu genişletmek gibi bir işlev üstlenir. Bu yıl, hepimizin çok sevdiği mizah kahramanlarını çıkarıyoruz sahnemize; çizgi kahramanları, artık aramızda olmayan tiyatrolar kurmuş ustaları, Hababam Sınıfı’nın yaratıcılarını, mizahın kuşaklardan kuşaklara taşınan ölümsüz kahramanlarını anarak...”

MÜJDAT GEZEN’E ÖDÜL

Belediye Başkanı Soyer, festivalde mizah dünyanın usta isimlerinin öne çıktığını söyleyerek “Abülcanbaz sergisi bağlamında mizahımızın üç ustasını saygıyla anıyoruz. Abdülcanbaz’ın çizeri Turhan Selçuk ve Abdülcanbaz’ın ilk döneminde metinleri yazan Aziz Nesin ile Rıfat Ilgaz… Festivalin diğer etkinlikleri de temamız ve ustalarımızla ilintili. Aziz Nesin ustayı doğum günü olan 20 Aralık’ta İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın Yücel Erten yönetiminde sahnelediği ‘Azizname’ ile, Rıfat Ilgaz’ı ünlü yapıtı ‘Hababam Sınıfı’ ile anacağız. Bu yıl ilk kez vereceğimiz ‘Aziz Nesin Mizah Ödülü’nü değerli tiyatro ve sinema sanatçısı Müjdat Gezen’e takdim edeceğiz” dedi.

İzmir Uluslararası Mizah Festivali’nde Cengiz Özek’in “Çöp Canavarı adlı Karagöz oyunu ve Aydın Ilgaz’ın sunumuyla “Hababam Sınıfı” gösterilecek. Mizah ve yazarlarla ilgili söyleşiler yapılacak. Eren Aysan da festivalde “Tiyatro Kuran Yönetmenler” üstüne bir söyleşi yapacak. Gecede, Chaplin’in ilk döneminden iki kısa filmle, “Asri Zamanlar” ve “Şarlo Diktatör” filmleri gösterilecek.

Festivalin Balkan ülkelerinden gelen konuklarından Bulgar karikatürist Lubomir Mihailov, Ukrayna’dan ünlü bir çizer Oleg Gutsov, Romanya’dan sinema yazarı, Dana Duma çeşitli etkinliklere katılacak. Festivalin son etkinliği “KomiKlasik” adlı konser; İzmir Büyükşehir Belediyesi El Ele Müzik Senfoni Orkestrası’nın şefi İbrahim Yazıcı, solisti ise bu projenin yaratıcısı, komik performansları ile sanal ortamda büyük ilgi gören, değerli viyola sanatçısı Efdal Altun olacak. Festival programı ile ilgili detaylı bilgiye visitizmir.org’tan ulaşılabilir.