HDP’li Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Mızraklı, 15 yıl hapis istemiyle yargılandığı davanın 2’nci duruşmasına çıkacak. Demokratik kitle örgütleri ‘Anayasal suç işleniyor’ açıklaması yaptı

Mızraklı ikinci kez hâkim karşısında: ‘Anayasal suç işleniyor’

Haber Merkezi

Görevinden alınarak tutuklanan HDP’li Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, 15 yıl hapis istemiyle yargılandığı davanın 2’nci duruşması için bugün hakim karşısına çıkacak. Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek davada, Mızraklı aleyhine verdiği ifadeyi tekrarlayan Hicran Berna Ayverdi’nin 73 kez ağırlaştırılmış müebbetle yargılandığı davadan beraatı istendi.

Hakkındaki iddianamede “terör örgütü üyesi olmak” iddiasıyla 7 yıl 6 ay ile 15 yıl hapis istemiyle yargılanan Mızraklı, duruşmaya tutuklu bulunduğu Kayseri Bünyan T2 Ceza İnfaz Kurumu’ndan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katılması bekleniyor. Mızraklı’nın dava dosyası, hakkında daha önce Diyarbakır 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde aynı iddia ile açılan davayla birleştirilmesi, seçim sürecinde katıldığı eylem ve etkinlikler ile itirafçı Hicran Berna Ayverdi’nin aleyhine verdiği ifadelerden oluşuyor.

İfadesinde anestezist olduğunu ve Mızraklı’nın hekimlik yaptığı dönemde birlikte aynı hastanede çalıştıklarını ileri süren Ayverdi, bu dönemde Mızraklı’nın örgüt mensubu birbirini tedavi ettiğini iddia etti. Ancak daha sonra ortaya çıkan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kayıtlarında Ayverdi’nin belirttiği tarihlerde söz konusu hastanede çalışmadığı ortaya çıkmıştı.

DEMOKRATİK KİTLE ÖRGÜTLERİNDEN DESTEK

Öte yandan Mızraklı’nın bugün görülecek duruşması öncesinde demokratik kitle örgütleri, aydın ve sanatçılar açıklama yaptı.
Diyarbakır Barosu, İnsan Hakları Derneği (İHD), Diyarbakır Tabip Odası, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Hak İnsiyatifi, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Türk Mimarlar ve Mühendisler Odası Birliği’nin (TMMOB) yer aldığı toplantıda 70 bilim insanı, hukukçu, akademisyen, sanatçı tarafından imzalanan basın metni paylaşıldı.

SEÇME VE SEÇİLME HAKKI HEDEF ALINIYOR

Diyarbakır Barosu’nda yapılan açıklamada, “Atama, görevden alma, kayyum gibi hukuksal kavramların arkasına saklanılarak gerçekleştirilen bu hukuk dışı siyasal tasfiye operasyonu, her şeyden önce seçme ve seçilme hakkını hedef alan, Anayasal suç niteliği taşıyan siyasal bir darbe türüdür” denildi.