Şirketleştirilen Makina Kimya Endüstrisi çalışanlarının belirsizlikleri fabrika önünde protesto edildi. CHP'li Önal "Bu insanlar nereye gidecek?" diye sordu.

MKE işçisi belirsizlikte

Anonim şirkete dönüştürülen Makine Kimya Endüstrisi’nin çalışanlarının belirsizlikle karşı karşıya. CHP ve İYİ Parti Milletvekilleri Makine Kimya Endüstrisi’nin yapısının değiştirilerek anonim şirkete dönüştürülmesi karşısında Ankara’nın Elmadağ ilçesinde, MKE Roket ve Patlayıcı Fabrikası önünde bir basın açıklaması yaptı. CHP Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal, “Bu insanlar nereye gidecekler? Her birinin borcu var, çoluk çocuğu var, Kırıkkale’den taşınmaya hazırlanıyor” dedi. İYİ Parti Ankara Milletvekili Şenol Sunat ise MKE’nin özelleştirilmesinin altyapısının yavaş yavaş hazırlandığını söyledi.


CHP'li Önal MKE’nin yapı ve statüsünü değiştiren kanun teklifinin muhalefet partilerinin tüm itirazlarına rağmen ‘oldu bitti ile’ Meclis’ten hızla geçirildiğini söyledi. Önal, şöyle konuştu:

“Milli savunmada kullanılan mühimmatı üreten bir fabrikanın yapı ve statüsü değişiyorsa bunun yerinin Milli Savunma Komisyonu olduğunu söyledik. İnanır mısınız? Bizim muhalefet şerhi yazmamıza bile neredeyse izin verilmedi. Makine Kimya fabrikaları 10 günlük süreç içerisinde bir oldu bitti ile yapı ve statüsü değiştirildi. Bundan sonra makine kimya fabrikalarında kamu hukuku kuralları uygulanmayacak. Makine Kimya Teftiş Kurulu ne yaptı biliyor musunuz? 1988-2020 yıllarını kapsayan dönemde, sigorta fonlarından ve patlamaya sebebiyet verenlerden bu milletin 248 trilyon parasını tahsil etti ve devletin kasasına soktu. Önce Teftiş Kurulu’nu kaldırdılar. Teftiş Kurulu bir kariyer mesleği olan müfettişlerden oluşur. Teftiş Kurulu’nu kaldırdılar, şimdi bu denetimleri bağımsız kişilere ya da kurumlara yaptıracaklar.” Önal, çalışan birçok işçinin kalmak istemediğini belirterek şunları söyledi:
"Sadece Kırıkkale’den değil, Elmadağ tesislerinden de onlarca işçi-memur kardeşimiz sözleşmeli personel kardeşimiz beni arıyor. Zaten birçok insan kalmak istemiyor. Birçok insan ailesini, evini hazırladı. Hem Kırıkkale'den hem de Elmadağ'dan taşınmaya hazırlanıyor. Bu insanlar nereye gidecekler? Bu insanlar Elmadağ’da ve Kırıkkale’de Ankara’da aile sahibi, her birinin borcu var. Çoluğu çocuğu var bazıları ‘Makine Kimya’da çalışıyorum kadro güvencem var diye Elmadağ’da Kırıkkale’de ev satın almış, kredi ödüyor. Bu insanlar çoluğunu çocuğunu alıp Kırıkkale’den taşınmaya hazırlanıyor.”

ANKA