Türkiye’den uçak bombası alan Suudi Arabistan’ın 66,2 milyon dolarlık borcunu ödemediği iddialarını Meclis’e taşıyan CHP’li Ceylan, “Suud anlaşmasında peşkeş mi var?” diye sordu.

MKE, Suudlara peşkeş mi çekildi?

HABER MERKEZİ

Gazetemizin Türkiye’den uçak bombası alan Suudi Arabistan’ın 120,3 milyon dolarlık borcunun 66,2 milyon dolarını ödemediği haberi Meclis’e taşındı. Çanakkale Milletvekili ve Milli Savunma Komisyonu CHP Sözcüsü Özgür Ceylan, “Suudi Arabistan Kraliyet Hava Kuvvetlerinden ne kadar alacağınız var?
Burnumuza kötü kokular geliyor” dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın yazılı olarak yanıtlaması için soru önergesi veren Ceylan, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu’nun (MKE) Suudi Arabistan’a kaptırdığı ileri sürülen 66,2 milyon dolar hakkında bilgi istedi.

Ceylan, “Suudi Arabistan ile yapılan anlaşmada birilerine peşkeş mi var?” diye sordu. Ceylan kısa adı RSAF olan Suudi Arabistan Kraliyet Hava Kuvvetleri ile MKE arasında 2016 ve 2017 yıllarında 3 tip uçak bombası ihracatını kapsayan 36,3 milyon, 51,2 milyon ve 32,8 milyon ABD Doları olmak üzere toplam 120,3 milyon dolarlık satış sözleşmeleri imzalandığını belirterek, “Sözleşmeler kapsamında Nisan 2020 itibarıyla toplam 10 ayrı sevkiyat yapıldığı, bu sevkiyatlar karşılığı avans ödemeleri dahil olmak üzere 48,1 milyon dolar tahsilat yapıldığı tutanaklara geçti” dedi.

Ceylan, önergede MKE’nin alacağını tahsil edememesinin satış sözleşmesindeki açıklar nedeniyle olup olmadığına ilişkin bilgi isterken “Kurum lehine bir tedbirin olmadığı yönündeki iddialar doğru mudur? Kurumun alacağını nasıl tahsil etmeyi planlıyorsunuz?” sorusunu yöneltti.