Hastanelerin klima ve havalandırma tesisatlarında alınması gereken önlemler açıklandı. Söz konusu önlemler Makina Mühendisleri Odası İklimlendirme Teknik Kurulu tarafından açıklandı

MMO açıkladı: Hastanelerde alınması gereken havalandırma tedbirleri neler?

BirGün/Ankara

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) İklimlendirme Teknik Kurulu, “Hastanelerin klima ve havalandırma tesisatlarında alınması gereken önlemleri” düzenlediği basın açıklamasıyla açıkladı.

Açıklamada, “Pandemi döneminde kullanılacak negatif basınçlı yoğun bakım odaları ve pandemi döneminde hasta odalarının negatif basınçlı hasta odalarına dönüştürülmesi” gibi birçok konuda önemli uyarılarda bulunuldu.

Açıklamada, “Pandemi döneminde hasta odalarının negatif basınçlı hasta odalarına dönüştürülmesi” gerektiği de belirtilerek, “Yeni yapılan hastanelerde ve dünyadaki örneklerde oda sayısının ancak yüzde ikisi kadarı izolasyon odası olarak tasarlanmaktadır. Covid-19 gibi yaygın bir tehdit ile karşılaşıldığında hastanelerdeki negatif basınçlı izolasyon odaların sayısının yetersiz kalacağı ortadadır. Bu nedenle, pandemi döneminde kullanmak üzere ihtiyacı karşılamak için bazı hastanelerin veya yapımı devam eden hastanelerin bir bloğunun tümünün veya bir katındaki hasta odalarının komple negatif basınçlı odaya dönüştürülmesi gerekmektedir. Bu odaların iklimlendirme sistemi tasarım özellikleri negatif basınçlı izolasyon odaları gibi olmalıdır” denildi.

'YOĞUN BAKIM ODALARI REVİZE EDİLMELİ'

“Pandemi döneminde kullanılacak negatif basınçlı yoğun bakım odalarına” ilişkin de önerilerde bulunulan açıklamada, “Standart yoğun bakım odaları, direnci çok düşük ancak enfekte olmamış hastaların kullanımı için pozitif basınçlı olarak tasarlanır. Bu nedenle mevcut hastanelerin veya yapımı devam eden hastanelerin pandemi dönemlerinde kullanılmak üzere yoğun bakım katlarının bir tanesi tamamen negatif basınçlı yoğun bakım odaları olarak revize edilmelidir” ifadeleri yer aldı.

'TAZE HAVA MİKTARI ARTTIRILMALI'

Pandemi döneminde negatif basınçlı odalara dönmesi mümkün olmayan hasta odaları klima tesisatında alınacak önlemler ilişkin ise, “Taze hava miktarının artırılması için klima santrallerinde gerekli önlemler alınmalıdır. Odaları negatif basınçta tutmak için tuvaletlerdeki egzoz havasını artırmak için önlemler alınmalı, mümkün olması durumunda odadan doğrudan emiş yaparak havayı dışarı egzoz eden sistemler tesis edilmelidir. Tuvaletlerdeki mevcut fanların kanallarla hasta yatağı tarafına çevrilmesi ile odanın negatif basınçta kalması da sağlanabilir” denildi.

'YÜZDE YÜZ DIŞ HAVA İLE ÇALIŞTIRILMALI'

Açıklamada, “Pandemi döneminde hastane genel hacimlerinde kullanılan iklimlendirme sistemlerinde alınacak önlemlere” ilişkin de “Yemekhane, giriş holü, bekleme salonları, kafeterya gibi genel kullanıma açık mahallerde FCU ve benzeri cihazlar kullanılıyor ise bu cihazların pandemi süreci geçene kadar kullanılmaması gerekmektedir. Karışım havalı klima sistemlerin yüzde 100 dış hava ile çalıştırılması için önlemler alınmalıdır. Klima santralleri termal dezenfeksiyon ile veya dezenfektan sıvılar ile en az günde bir kez dezenfeksiyon işlemine tabii tutulmalıdır” ifadelerine yer verildi.

'SÜRÜNTÜ NUMUNESİ ALINMALIDIR'

MMO İklimlendirme Teknik Kurulu, “Pandemi hasta kabul bölümü ve acil servis bölümü iklimlendirme tesisatı için de önerilerde” bulunarak, “Acil servis, pandemi sırasında enfekte olan, olmayan ve durumu bilinmeyen hastaların bir araya geldiği bulaş riski en yüksek mahaller arasındadır. Alınacak önlemler de fiziki yapı ve işleyiş biçimi nedeni ile en zor ve en karmaşık olan bölümdür. Enfekte olma ihtimali/şüphesi olan hastaların öncelikle acil servis yakınında hastane binası dışında konumlanmış ‘solunum yolu güvenli numune alma kabini’ aracılığı ile sürüntü numunelerinin alınması gerekmektedir” uyarısında bulunuldu.

'NEGATİF BASINÇTA TUTULMALIDIR'

“Acil servis bekleme salonları negatif basınçta tutulmaya devam edilmelidir. Acil servis içinde bir alan Covid şüphesi olan hastalar için ayrılmalı ve bu alan negatif basınçta tutulmalıdır” denilen açıklamada şu uyarılara ve önerilere yer verildi:

Doğal havalandırmayı tercih edin. Yani dış ortama açık pencere ve kapıları kullanarak mahalleri havalandırın.Oda havasını önemli ölçüde hareketlendirip hava akışına neden olan tavan veya taşınabilir vantilatörlerin kullanılmaması gerekmektedir. Büyük kapasiteli klima santralleri yüz 100 dış hava ile çalıştırılmalıdır. Yani doğrudan dışarıdan alınan taze hava şartlandırdıktan sonra mahalle gönderilecektir. Mahalden çekilen havanın ayrı bir egzoz fanı ile doğrudan dışarı atılması nedeniyle mahaldeki mikroorganizma yoğunluğu oldukça azalacaktır. Merkezi iklimlendirme sistemleri yüzde 100 dış hava ile çalıştırılmalıdır.

Klima sistemlerinde üstten üflenen ve üstten toplanan hava zemindeki veya zemine yakın yerdeki damlacık çekirdeklerinin tekrar havaya karışmasına neden olacağı için, şartlandırılan havanın mümkün olduğu kadar üstten çok düşük hızda üflenmesi ve alttan toplanması ile enfeksiyon riskini azaltabilir. Pandemi dönemlerinde hasta odaları ve yoğun bakım odaları negatif basınçlı olacak şekilde iklimlendirme sistemlerinde önlem alınmalıdır.Yeni yapılacak yapıların veya hastanelerin tasarımında mimar ve mühendisler dışında enfeksiyon ve halk sağlığı uzmanların da görüş ve katkıları alınmalıdır.

ASANSÖRLERE YÖNELİK ÖNEMLİ UYARI

Pandemi dönemlerinde kullanılacak hasta odaları, yoğun bakım odaları, izolasyon odaları gibi negatif basınçlı mahaller dışındaki alanların pozitif basınçta tutulması için iklimlendirme sisteminde gerekli önlemler alınmalıdır.Havalandırmanın yetersiz olduğu hastane genel bölgelerinde pencereleri açıp duman tahliye fanları çalıştırarak mahallerdeki mikroorganizmaların seyreltilmesi mümkün olabilir.

Hastane girişlerinde bulunan hava perdeleri kapalı tutulmalıdır. Yüksek katlı hastane binalarında asansörlerde kullanıcı sayısı azaltılarak ve gerekli önlemler alınarak kullanım sağlanabilir. Asansör kabininin hava emişi üstten yapılıyorsa kapatılmalıdır, katlarda kapının açık kalma süresi uzatılabilir.