Pamukova’daki hızlı tren kazasının yıldönümünde açıklama yayımlayan MMO, AKP’nin demiryolundaki gerilemeyi sürdürdüğünü belirtti

MMO'dan Pamukova'nın yıldönümünü için açıklama: AKP, gerilemeye süreklilik kazandırdı

Türk Makine ve Mimarlar Odası Birliği'ne (TMMOB) bağlı Makine Mühendileri Odası (MMO) 41 yurttaşın ölümü, 81 yurttaşın da yaralanmasıyla sonuçlanan Pamukova “hızlandırılmış tren” kazasının 11’inci yıldönümü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı.

MMO, AKP iktidarı döneminde demir yollarının Cumhuriyet dönemine oranla gerilediğini, AKP iktidarının 1950’den beri karayolları lehine olan politikaların sürdürücüsü olduğunu ve demiryollarındaki gerilemenin sürdüğünü ifade etti.

Hazırlanan ulaşım ve demiryolu raporlarında, demiryollarının konvansiyonel hatlarının yüzde 41’inin ve toplam demiryollarının yüzde 38’inin Cumhuriyet’ten önce yapıldığı belirtilerek, “Ülke olanaklarının çok kısıtlı olduğu 1923-1950 arasında yılda ortalama 172 km; ülkenin iktisadi olanaklarının hayli genişlediği 1950 sonrasında ise yılda ortalama 195 km demiryolu inşa edilmiştir’’ ifadelerine yer verildi.

GÜVENLİ DEMİRYOLU
MMO güvenli, konforlu, altyapı problemleri çözülmüş, hızlı bir demiryolu için önerilerini şöyle sıraladı:

> Ciddi bir “Ulaştırma Ana Planı” yapılmalı; bu plan kapsamında, demiryolu, denizyolu, havayolu ve karayolu için ayrı ayrı ana planlar hazırlanmalıdır.

>Tüm ulaşım modları arasında uyum sağlanarak yük ve yolcu taşımada ağırlık demiryolu taşımacılığına verilmeli, demiryolu taşımacılığı planlı olarak geliştirilmelidir.

>Yeni raylı sistemlerin mevcut ulaşım ağları ile entegrasyonu sağlanmalı, kentlerde başta metro olmak üzere hafif raylı sistemler yaygınlaştırılmalıdır.

> TCDD’yi borçlandıran ve zarar ettiren politikalar terk edilmelidir.