MMO İklimlendirme Teknik Kurulu, çalışma yaşamında salgına karşı alınacak önlemleri açıkladı. MMO, ofislerde on metrekareye bir kişi düşecek şekilde çalışma düzeni kurulması gerektiğini bildirdi.

MMO'dan pandemiden korunma önlemleri: "Ofislerde 10 metrekarede bir kişi çalışmalı"

Oktay EVSEN

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) İklimlendirme Teknik Kurulu, endüstriyel tesislerdeve ofislerde alınması gereken pandemi tedbirlerini açıkladı.

“Çalışma alanında yer alan ortak temas yüzeyleri için kullanım şartları, kullanım sıklığı, kullanıcı sayısı gibi kriterlere göre hijyen kuralları oluşturulmalı ve uygulanması” gerektiği vurgulanan açıklamada, taşıma ve istifleme araçlarının düzenli olarak dezenfeksiyon işlemlerinin yapılması, tek kullanımlık olmayan kişisel koruyucu donanımların mümkün mertebe ortak kullanılmaması, bulaş riski dikkate alınarak hijyen tedbirleri alınması, ortama taze hava girişi sağlanması ve aynı ürüne dokunarak yapılan çalışma var ise çalışanların mutlaka eldiven takması" gerektiği belirtildi.

10 METREKAREYE BİR KİŞİ

Açıklamada ofis alanlarına ilişkin de önemli uyarılarda bulunuldu. Ofis alanlarında aynı anda çalışan sayısının en fazla 10 metrekarede bir kişi ile sınırlandırılması, fiziki mesafeye uygun olarak oturma alanları, mobilyalar ve çalışma alanlarının yeniden düzenlenmesi, ortak masa kullanımı veya karşılıklı oturma düzeni varsa, masaların üzerinin 100 santimetre yüksekliğinde bölme ile ayrılması ve ortama temiz hava girişinin sağlanması gerektiğinin altı çizildi.

TOPLANTILAR ONLİNE YAPILMALI

Toplantıların internet ortamında yapılması gerektiği de vurgulanan açıklamada, toplantı ortamının dört metrekareye ye bir kişi ile sınırlandırılması, toplantı odası girişine görünür şekilde maksimum kişi sayısı yazan levhalar asılması ve ofis alanlarında ayaklı, masa üstü, tavan, duvar tipi vantilatörler kullanılmaması gerektiği belirtildi.

Açıklamada, yemekhaneler ve kafeteryalarda alınması gereken tedbirlere de değinilerek, “Pandemi döneminde mümkünse kumanya verilmelidir. Veya yemekhane-sosyal tesis ve kafeterya bölümlerinin minimum kullanımda kalmasını sağlayacak ve masada yenebilecek şekilde kapalı paketlerde yemek sunma seçeneği değerlendirilmelidir. Yemekhanede tüm hijyen kuralları gözetilerek ve yemeğe çıkış saatleri planlanarak hizmet verilmeli, menüler salgın döneminde bağışıklık sistemini güçlendirecek şekilde düzenlenmelidir. Yemekhane ve kafeteryadaki masa ve sandalye araları 1,5 metre olacak şekilde çapraz oturma düzeni yapılmalıdır. Yemek esnasında kesinlikle konuşulmaması için uyarılar yapılmalıdır” uyarılarında bulunuldu.

ASANSÖRE BİNİLMEMELİ

MMO’nun açıklamasında, zorunlu olmadıkça asansöre binilmeyip mümkünse merdivenlerin kullanılması gerektiği belirtilerek giyinme odaları, duşlar ve tuvaletlere ilişkin şu tedbirlerin alınması gerektiği ifade edildi:

“Giyinme odalarında kişi sayısını azaltacak şekilde yeniden organizasyon yapılmalıdır. Giyinme odalarında kişi başına minimum dört metrekare alan sağlanmalı ve kullanım fiziki mesafe bir buçuk metre olacak şekilde planlanmalıdır. Giyinme odalarında maske kullanılması sağlanmalıdır. Giyinme odaları girişleri ve içerisinde alkol bazlı el antiseptiği konulmalı ve kullanılması sağlanmalıdır. Vardiya aralarında her kullanım sonrası temizlik ve dezenfeksiyon yapılmalıdır. Ortamların havalandırma koşulları yeterli olmalıdır.

El temasını önlemek için personel lavabolarında mümkünse el teması olmayan bataryalar, temassız dispenserler olmalıdır. Kirli ve temiz kıyafetlerin bir arada bulunmayacağı çözümler üretilmeli kirli kıyafetler ve ayakkabılardan çapraz bulaşmayı önleyebilmek için gerekli tedbirler alınmalıdır. Tuvalet aspiratörleri 7/24 kesintisiz çalıştırılmalıdır. Tuvaletlerde negatif basınç sağlanmalıdır.”