TMMOB MMO İklimlendirme Teknik Kurulu, Covid-19 salgını nedeniyle gar binaları, otobüs terminalleri ve deniz ulaşım yolcu salonlarında alınması gereken önlemleri açıkladı. Kurul tarafından yapılan açıklamada sosyal mesafe ve hijyen kurallarına dikkat çekilirken, asansör ve kafeterya gibi alanlarda yüzde yüz temiz hava sağlanması gerektiği vurgulandı.

MMO İklimlendirme Teknik Kurulu’ndan önemli uyarılar

BirGün/Ankara

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) İklimlendirme Teknik Kurulu, Covid-19 pandemisi nedeniyle hazırladığı "Gar Binaları, Otobüs Terminalleri ve Deniz Ulaşım Yolcu Salonlarına İlişkin Pandemi Tedbirleri Raporu'nu" düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.

Yapılan açıklamada, tesislerin giriş ve çıkışlarındaki tüm hava perdeleri kapalı konumda tutulması, tüm açılır kapıların önüne hijyenik paspaslar yerleştirilmesi ve kapılar el değmeden fotoselle otomatik açılması gerektiği belirtildi. Ayrıca, giriş kapılarında ateş kontrolü ile kabul yapılması, danışma, bilet satış, engelli gişesi, otomatik bilet alma makinaları, X-Ray bagaj kontrolu gibi yerlerde sosyal mesafe kurallarına uygun olarak zeminde işaretleme yapılması ve giriş-çıkış ile giden yolcu ve gelen yolcu arasında temasın engellenmesi için gerekli önlemler alınması gerektiği vurgulandı.

MUTLAKA MASKE VE SİPERLİK TAKILMALI

Gar binaları, otobüs terminalleri ve deniz ulaşım yolcu salonlarının ana giriş, yolcu ve bekleme salonlarına ilişkin bilgilendirmelerin de yapıldığı açıklamada, “Bu alanlara yolcu ve çalışanlar dışında kişiler alınmamalıdır” denildi. Danışma, bilet satış, engelli gişesine ilişkin de “Bu birimlerde görevli olan kişiler mutlaka maske ile birlikte siperlik kullanmalı ve çalışanlar ile yolcular arasında sosyal mesafeyi sağlayacak bariyerler oluşturulmalıdır” uyarısında bulunuldu.

PANDEMİ SÜRECİNDE AÇIK OTOPARKLAR KULLANILMALI

Pandemi döneminde açık otoparkların kullanılması gerektiğinin de altını çizilen açıklamada, hazırladığı gar binaları, otobüs terminalleri ve deniz ulaşım yolcu salonlarındaki kafe, restoran, büfelerde şu önlemlerin alınması gerektiği belirtildi:

"Yemek alımlarında self servis ve açık büfe uygulaması kaldırılmalıdır. Tek kullanımlık ambalajlanmış çatal, kaşık, bıçak, peçete ve kürdan kullanılmalı, tuz ve karabiber tek kullanımlık küçük poşetlerde dağıtılmalıdır. Mümkün olduğunca açık havada oturulması sağlanmalıdır. İçeride bulunan müşteri sayısı sınırlandırılmalıdır. Masalar arası mesafe bir buçuk metreden az olmayacak şekilde düzenleme yapılmalıdır. Müşteri ve personele yüzde 100 taze hava sağlanmalıdır.

Her masaya el dezenfektanı ile müşterileri ellerini yıkamaya veya dezenfektan kullanmaya teşvik eden uyarılar konulmalıdır. Menü kullanılmaması tercih edilmelidir. Çok kez kullanılan menüler kaldırılmalı, tek kullanımlık basılı kâğıt menüler kullanılmalı ya da menü panosundan veya dijital ekrandan seçim yapılmalıdır. Müşterilerin tercihen temassız ödeme araçları ile ödeme yapmaları teşvik edilmelidir."

ÇOCUK BAKIM ODALARI VE TUVALETLER

Pandemi sürecinde sinema salonları ile oyun ve eğlence alanlarının kullanıma kapalı olması gerektiği vurgulanan açıklamada, tuvaletler ve çocuk bakım odalarına ilişkin de uyarılarda bulundu. Açıklamada, "Tuvalet aspiratörleri 7/24 kesintisiz çalıştırılmalıdır. Tuvaletlerde negatif basınç sağlanmalıdır. Tuvaletlere mümkün olduğunca tuvalet egzoz havasının yüzde 80'i kadar taze hava verilmelidir. Tuvaletlerde lavabo bataryaları, pisuvar muslukları, sıvı sabunluklar el değmeden (fotoselli, dizden, ayakla kumandalı) çalışmalıdır. Kapılar el değmeden açılacak şekilde çalışmalıdır" denildi.

ZORUNLU OLMADIKÇA ASANSÖRE BİNİLMEMELİ

Zorunlu olmadıkça asansöre binilmemesi ve merdiven kullanılması gerektiği belirtilen açıklamada, “Asansörlerde taşınan insan sayıları azaltılmalıdır. Bir metrekareye bir kişi olmak üzere kullanılmalıdır. Aile kullanımında bu sayı iki katına çıkarılabilir. Asansör kabini bekleme halindeyken gerekli ayarlamalar yapılarak kabin kapılarının açık olacak şekilde beklemesi sağlanmalıdır” uyarılarında da bulunuldu.