MMO İstanbul Şube’de 50 yıllık gelenek bozulmadı. Yeni Şube Başkanı Tataroğlu, yeni dönemde bilimi reddeden rant odaklı politikalara karşı mücadeleye ve mühendislerin haklarını savunmaya devam edeceklerini vurguladı

MMO İstanbul’da 50 yıllık gelenek sürüyor

Sultan Temiz

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) İstanbul Şubesi’nin 34. Dönem Genel Kurulu önceki gün yapılan yönetim kurulu seçimleriyle tamamlandı. Tek listeyle gidilen seçimlerde Demokrat Mühendisler Grubu, 2 bin 500’ün üzerinde oy alarak bir kez daha şubenin yönetimi görevini üstlendi. Demokrat Mühendisler’in adayı İbrahim Tataroğlu, MMO İstanbul Şubesi’nin yeni yönetim kurulu başkanı oldu.

Genel kurulu ve seçim sonuçlarını değerlendiren Tataroğlu, “Bu sonuçlar, odamızın bugüne kadar geliştirdiği mücadelenin bir sonucu. 50 yıllık Demokrat Makina Mühendisleri geleneğinin devam ettiği yeni bir dönemin perdesini açmış bulunuyoruz. Şubemiz bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da çağdaş, demokrat, yurtsever ve laik bir Türkiye mücadelesinin içinde olmayı sürdürecek. Meslektaşlarımızın sorunlarına çözüm üreten ve kamusal tüm faaliyetleri denetleyen bir anlayışla yolumuza devam edeceğiz” dedi.

BİRLİKTE ÜRETECEK, BİRLİKTE YÖNETECEĞİZ

Yeni döneme ilişkin plan ve hedeflerini de aktaran Tataroğlu, öncelikle emeği ile çalışan mühendislerin mühendislik asgari ücreti mücadelesi için çaba göstereceklerini dile getirdi: “Bununla birlikte genç işsizlik, mühendislerin eğitim sorunları ve bu sorunlardan kaynaklı olarak mesleğimizde yaşanan nitelik kaybı, önemli sorunlar olarak önümüzde duruyor. Kamusal faaliyetlerin denetlenmesi için de büyük çaba sarf etmemiz gerektiğini biliyoruz. Bunları yaparken de 30 bin üyemizi yönetimin bir bileşeni haline getirerek birlikte üretme, birlikte yönetme ve karar alma ilkemize uygun şekilde faaliyet yürüteceğiz.”

BU İNATLAŞMANIN GALİBİ BİLİM OLACAK

Son olarak AKP’nin TMMOB’ye ve bağlı odalara yönelik baskıcı tutumuna dikkat çeken Tataroğlu, bilimle inatlaşan, aklın ve bilimin karşısında konumlanarak kendi rant hesaplarının peşinde koşan siyasi iktidarın baskılarına boyun eğmeyeceklerini vurguladı. Bu inatlaşmanın galibinin bilim olacağını belirten Tataroğlu, “TMMOB olarak kamuoyuyla paylaştığımız bilimsel raporlar, bugüne kadar karşı durduğumuz birçok meselede haklılığımızı ortaya koydu. Biz bilimin yol göstericiliğinde fikirlerimizi söylemeyi sürdüreceğiz. Rant odaklı politikalara karşı kamu yararını merkezine alan bir yaklaşımla kararlı şekilde mücadelemize devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

BARIŞ KAZANDI, DEMOKRASİ KAZANDI, ÖZGÜRLÜK KAZANDI

32. ve 33. Dönemlerde Yönetim Kurulu Başkanlığı yapan Battal Kılıç ise, MMO Şube Genel Kurulları tarihinde ilk kez sadece Demokrat Makina Mühendisleri’nin yer aldığı bir seçim gerçekleştiğini ifade ederek, "Seçimlerimizin yoğun bir katılımla gerçekleşmesini sağlayan üyelerimize ve seçim sürecinde emek veren herkese içtenlikle teşekkür ediyorum. Hepinizin eline, yüreğine sağlık. Sizler sayesinde barış kazandı, demokrasi kazandı, özgürlük kazandı. Şimdi, 4 yıl boyunca arkadaşlarımızla birlikte onurla ve gururla yerine getirdiğim başkanlık görevini, bugüne dek İstanbul Şubemizde göreve gelmiş en genç başkan olan İbrahim Tataroğlu'na gönül rahatlığıyla bırakıyorum. Eminim ki meslektaşlarımız, halkımız ve ülkemiz için çalışmaya, kaldığımız yerden devam edecektir" diye konuştu.

5 TEMEL HEDEF

Mavi Liste adayları, 2020-2022 çalışma döneminde Şube Yönetim Kurulu ile birlikte 5 temel hedef için yürüyeceklerini belirttiler:

  1. Üyelerin yönetimin bileşeni haline getirilmesi ve karar süreçlerine etkin katılım sağlanması
  2. Üyelerin Oda ve meslektaşlarıyla kurduğu ilişkinin geliştirilmesi
  3. Mesleki gelişimde etkin rol ve meslektaş niteliğinin artırılması
  4. Meslektaş dayanışması ile ücretli çalışan ve işsiz üyelerle dayanışma, mühendis asgari ücreti için mücadele
  5. Sanayileşme ve kent mücadelesinde etkin rol

Meslektaş sorunlarının ülke sorunlarından ayrı görülemeyeceğini belirten Demokrat Makina Mühendisleri, yeni dönemde meslektaş hakları, ülke demokrasisi ve kamu yararı için mücadele etmeye devam edeceklerini ifade ettiler.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi 34. Dönem Yönetim Kurulu şöyle oluştu:

Asıl Yönetim Kurulu

  • İbrahim M. Tataroğlu
  • Ali Haydar Karaçam
  • C. Ahmet Akçakaya
  • Aydan Adanır
  • Seyfettin Avcı
  • Elif Soyvural
  • Tuncay Korkmaz

Yedek Yönetim Kurulu

  • Ezgi Kılıç
  • Uğur Ayken
  • Bülent Öntaş
  • İbrahim Zafer
  • Özgür Selçuk
  • Şeref Parlak
  • Yunus Küçükkelepçe