MMO İzmir: “Okullarda taze hava şart”

Gözde KOÇ

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) İzmir Şubesi, 6 Eylül’de başlayan 2021-2022 Eğitim-Öğretim sürecinde okul dersliklerinde alınması gereken önlemlerle ilgili açıklama gerçekleştirdi. TMMOB MMO İzmir Şubesi, iyi havalandırılmayan sınıflarda enfeksiyonların yayılmasının daha hızlı ve yoğun olduğunu belirtirken yetkilileri bu konuda adım atmaya davet etti.

TMMOB MMO İzmir Şubesi alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

“-Ders sırasında sürekli maske takılmalıdır.

-Mekanik havalandırma sistemi olan dersliklerde mümkün olan en yüksek taze hava miktarı ile (imkânı varsa %100) sistem sürekli çalıştırılmalıdır.

-Taze hava imkânı olmayan veya HEPA filtresi bulunmayan kapalı alan iklimlendirme sistemleri (Fan-coil, split ve VRV/VRF iç ünite gibi) kaynaktan yayılan virüslerin daha uzun mesafelere taşınmasına neden olduğundan çalıştırılmamalıdır. Isıtma-soğutma amacıyla sistemlerin çalışması zorunluysa havalandırmaya azami özen gösterilmelidir.

-Mekanik havalandırma sistemi olmayan binalarda açılabilen pencereler aktif olarak kullanılmalıdır. Ders aralarında sınıflar kesinlikle havalandırılmalı. Hava şartları izin verdiği ölçüde ders sırasında da pencereler ve kapılar açık tutularak havadaki olası virüs yükünün en aza indirgenmesi hedeflenmelidir.

-HEPA filtreli ve HEPA filtre + UVC lambalı oda tipi hava temizleme cihazları, virüs yükünü seyreltmek amacıyla kullanılabilir. Ancak bu sistemlerin güvenilirliğinin virüs kaynağına bağlı konumlarına olarak değişmesi nedeniyle yüzde 100 güvenli olmadıkları akıldan çıkarılmamalıdır. Oda temizleme cihazları kullanılması durumunda da havalandırma ihmal edilmemelidir. Bu tip cihazların sürekli konuşarak öğrencileri ile iletişim kurması gereken öğretmenlerden ortama daha fazla virüs salınması nedeniyle öğretmene yakın konumlandırılması önerilmektedir.

-Tuvalet egzoz fanları sürekli çalıştırılmalıdır, egzoz fanı yoksa tuvaletler sürekli havalandırılmalıdır.

-Klimaların temizlik periyodu sıklaştırılmalı, bakım sırasında ısı değiştiriciler, yıkanabilir filtreler, menfezler, difüzörler, serpantinler, yoğuşma tavaları, iç yüzeyler insan sağlığına zararlı olmayan dezenfektanlar ile temizlenmelidir.

-Yıkanamayan filtreler mutlaka yenisi ile değiştirilmelidir.

-Filtre değişikliği ve kanal/ısı değiştirici vb. temizliği sırasında sistem durdurulmalı, mutlaka N95 maske ve eldiven kullanılmalıdır. Kirli filtreler, sızdırmaz poşetlere yerleştirilmeli, bu poşetler tıbbi atık olarak işlem görmelidir.”