Demokrat Mühendisler’in güven tazelediği MMO Genel Kurulu sonuç bildirisi yayımlandı. Bildiride “Çıkış yolu ve çözüm kamucu politikalarda, emek ve bilim temeli üzerinde kurulacak yeni bir düzendedir” denildi.

MMO’nun 48. Olağan Genel Kurulu’nun sonuç bildirisi yayımlandı: Çıkış yolu kamucu politikalarda

HABER MERKEZİ

TMMOB Makina Mühendisleri Odası’nın (MMO) 48. Olağan Genel Kurulu ve seçimleri geçen haftasonu gerçekleştirildi. Genel Kurul sonrası yayımlanan sonuç bildirisinde TMMOB’nin antidemokratik uygulamalarla etkisiz hale getirilmeye çalışıldığı ve buna karşı tarihi sorumluluk üstlenildiği vurgulandı.
Genel kurul seçimleri Demokrat Mühendisler’in adaylarını içeren tek liste üzerinden yapıldı. Seçimler sonucunda Oda'nın yönetim, onur ve denetleme kurulları ile MMO’yu TMMOB genel kurulu ile yönetim kurulu, yüksek onur ve denetleme kurullarında temsil edecekler belirlendi.

MMO Yönetim Kurulu asıl üyeliklerine; Yunus Yener, Abdullah Selçuk Soylu, Elif Öztürk, Bedri Tekin, Harun Erpolat, Özgür Demirtaş, Arife Kurtoğlu seçildi. MMO’yu, TMMOB Yönetim Kurulu'nda temsil etmek üzere şu anki TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz ile Tevfik Peker ve Hüseyin Atıcı seçilirken TMMOB Yüksek Onur Kurulu’na Battal Kılıç, TMMOB Denetleme Kurulu’nda da İlter Çelik yer aldı.

MMO Onur Kurulu asıl üyeleri ise Mehmet Selçuk Göndermez, Nergiz Bilgin, Sadettin Özkalender, Rıza Erhan Kutlu, Zafer Güzey oldu.

Oybirliğiyle kabul edilen ‘Çıkış Yolu ve Çözüm Kamucu Politikalarda, Emek ve Bilim Temeli Üzerinde Kurulacak Yeni Bir Düzendedir!’ adlı sonuç bildirisi Genel Kurul'un ardından yayımlandı.

Yayımlanan bildiride genel kurulun Covid-19 salgının yarattığı durgunluk ve bunalım döneminde toplandığına dikkat çekildi. Dünya genelinde toplumsal gelişmeyi ifade etmeyen ‘büyüme’nin durması, kamu-özel sektör borçlarının tırmanması, sanayi ve tarımda gerileme, üretim ve talep düşüşü, iç ve dış ticaret hacmi daralması, işsizlik ve yoksulluk, iklim ve gıda krizleri, enerji-hammadde-su kaynaklarının paylaşımı, Covid-19 salgını, büyük göç/mülteci hareketleri gibi birçok önemli sorun olduğu vurgulandı.

ABD ve diğer emperyalist ülkelerin uluslararası hukuk ve anlaşmalar ile ülkelerin egemenlik haklarını çiğneyerek işgalci paylaşım politikaları izlediğinin altının çizildiği bildiride “Suriye, Libya, Yemen örneklerinde görüldüğü üzere etnik, dinsel/mezhepsel farklılıklar kışkırtılmakta, işbirlikçi devletler ve yönlendirilen şeriatçı vb. maşalarla birlikte milyonlarca insan katledilmektedir” ifadelerine yer verildi.

Bildiride kapitalizmin neoliberal dönem politikaları eşliğinde Covid-19 salgınının dünyada ve ülkede sömürücü iktidarlar tarafından fırsata çevrilmesiyle iş hukuku, emekçilerin hakları, çalışma koşulları, işçi sağlığı ve iş güvenliği üzerindeki olumsuzlukların tepe noktaya ulaştığı belirtildi.

‘ÖRGÜTSÜZLÜK YAYILDI’

İç politikada düşmanlaştırıcı, ayrımcı, ötekileştirici, savaş yanlısı ve faşizmin kurumsallaşmasını sağlamaya yönelik politikalar sürdürüldüğünün ifade edildiği bildiride “Politikacılar, gazeteciler, siyasi iktidarın politikasına muhalefet edenler hatta sosyal medyada paylaşım yapanlar bile sudan gerekçelerle cezaevine konuluyor, basın açıklamalarına, toplu gösteriye hiçbir şekilde izin verilmiyor, şiddet ve gözaltı uygulanıyor” denildi.

Bildiride ayrıca işsizlik, yoksulluk, sendikasızlaştırma ve örgütsüzlüğün yayıldığının altı çizildi.

Bildiride TMMOB’nin yasa, mevzuat düzenlemeleri ve antidemokratik uygulama ile etkisiz hale getirilmeye çalışıldığı şu şekilde ifade edildi:

“2009 Tekel direnişi, 2013 Gezi direnişi, 7 Haziran 2015 seçimleri hezimeti, başından beri hileli ve sonuçları itibariyle gayrimeşru olan 2017 referandumu, 2018 genel-2019 yerel seçim sonuçları, sayısız işçi-çiftçi emekçi halk direnişi ve kadınların mücadelesinde görüldüğü üzere Türkiye bu saltanat özlemi ve istibdat rejimine teslim olmayacaktır.

Asla dinmeyen toplumsal direniş dalgası içinde TMMOB Makina Mühendisleri Odası, halk egemenliği/halk demokrasisi, eşitlikçi, sömürüsüz, laik, bilimin aydınlattığı ve geliştirdiği üreten, kalkınan, barış ve kardeşlik içindeki bağımsız bir Türkiye ve başka bir dünya için mücadele kararlılığını sürdürecektir.”
Bildiride dünya ve ülkedeki mevcut durumun yeni tipte faşizmler, toplumsal parçalanma ve çöküş felaketlerine yol açabilecek bir seyir izlediğine değinildi. Bu durum ve tehlikeden çıkış yolu ve kalıcı çözümün toplumsal gereksinimler doğrultusundaki kamucu politikalar ile emek ve bilim temeli üzerinde kurulacak yeni bir düzende olduğuna işaret edildi.

Sonuç bildirisi şu ifadelerle sona erdi:

“Genel kurulumuz, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve TMMOB Yasası’nın değiştirilmesinin gündemde olduğu konjonktürde Odamız ve TMMOB’mizin özerk, demokratik yapısının hassasiyetle korunarak sürdürülmesi gereğini tarihi bir sorumluluk olarak önümüze koymuştur. Yaşasın MMO, yaşasın örgütlülüğümüz.”