İnşaat Mühendisleri Odası ve Makina Mühendisleri Odası İzmir şubeleri, Bornova'da meydana gelen ve 6 işçinin yaşamını yitirdiği vinç faciasına ilişkin yaptıkları açıklamalarda, facianın bir dizi hatalı işlem sonucu meydana geldiğini belirtti.

MMO ve İMO, İzmir'de 6 işçinin öldüğü vinç faciasındaki ihmalleri sıraladı
Fotoğraf: AA

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı Makina Mühendisleri Odası (MMO) ve İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İzmir Şubeleri, İzmir'in Bornova ilçesindeki bir inşaatta 6 işçinin hayatını kaybettiği vinç faciası hakkında açıklama yaptı.

MMO İzmir Şubesi tarafından yapılan açıklamada, ilk belirlemeye göre kule vinç yükseltme sürecinde yapılan bir dizi hatalı işlem sonucu meydana geldiği belirtildi.

Kule vinç gibi iş ekipmanlarının kurulum ve çalışma şartlarının denetlenmesinin önemine dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Kurulumu yapan personelin yeterliliğinin takibi, kule vince ait kurulum ve kullanım kılavuzlarının olması ve iş ekipmanına yapılacak her türlü müdahalenin bu kılavuzlara uygun olarak gerçekleştirilmesi, müdahaleyi yapacak personelin cihazı/ekipmanı üreten firma tarafından eğitilmesi ve ekipmana/cihaza özel olarak sertifikalandırılması gerekmektedir. Yeterli bilgi ve donanıma sahip olmayan kişilerin müdahalesi, yaşadığımız bu acı örnekte de görüldüğü üzere geri dönülemez sonuçlar oluşturmaktadır."

"İKTİDAR, DENETİMİ ORTADAN KALDIRDI"

Siyasal iktidarın, sermayenin maksimum kârını yaşam hakkının önüne koyan talan politikaları ve inşaat rantını temel alan ekonomi politikaları nedeniyle kamusal denetimin ortadan kaldırıldığı vurgulanan açıklamada, "Denetimsizlik, tüm inşaat süreçlerine egemen olmuştur. Bornova’da yaşanan kazanın ve diğer birçok iş kazasının temeli bu rant ve talan politikalarıdır. Beş işçinin yaşamını yitirdiği olay tüm bu nedenlerle kaza değil, göz göre göre gelen bir cinayettir" denildi.

VİNÇ BAKIM VE ONARIMINA DİKKAT ÇEKİLDİ

İMO İzmir Şubesi tarafından yapılan açıklamada ise vinçlerin periyodik kontrol ve testlerine dikkat çekilerek "Planlanmamış vinç kurma ve sökme çalışmaları, bakım ve onarımları gerçekleştirilmemiş vinçlerin kullanımı, hali hazırda kullanılan vinçlerin periyodik kontrol ve testlerinin gerçekleştirilmemesi, kaldırma işleri sırasında asılı yük altında çalışanların bulunması, rutin ve rutin olmayan kaldırma işleri için yük kaldırma planlarının hazırlanmaması, yeterli kaldırma ekipmanlarının ve donanımlarının kullanılmaması, çevre ve hava koşullarının göz önünde bulundurulmaması ve hepsinden önemlisi böylesine tehlikeli çalışmalarda görev alacak çalışanların eğitimli ve yetkin olmaması ve bu durumun denetlenmemesi gibi nedenlerden dolayı bu kazalar ne ilk ne de son olacaktır" ifadelerine yer verildi.

Sektörde yaşanan iş kazalarının sebepleri bilinmesine rağmen çok tehlikeli işyeri sınıfında olan inşaat sektöründe ölümlü kazaların sıklıkla yaşandığına vurgu yapılan açıklamada şunlara yer verildi:

"Sebepleri ve sonuçları bilinen bu süreçte, iş kazalarının tamamını önlemek mümkün iken, iş güvenliği kültürünün yerleşmemiş olması, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin masraf olarak görülmesi, denetim eksikliği, taşeronlaşma ve taşeron seçiminde iş sağlığı ve güvenliğinin bir seçim kriteri olarak görülmemesi, üretim baskısı altında çalışan işçilerin uzun çalışma saatleri, mevzuat ile istenen iş güvenliği önlemlerinin sadece kağıt üzerinde yapılması gibi nedenlerden dolayı iş kazaları ülkemizde önlenememektedir."

NE OLMUŞTU?

İzmir'de yapımı devam eden 32 katlı bir Viven Tower inşaatında kurulu vincin devrilmesi sonucu 6 işçi can vermişti. Faciada 4 işçinin kimliği tespit edilirken, 2 kişinin kimliği dahi net olarak tespit edilememişti.

Olaya ilişkin 3 kişinin gözaltına alınırken, vinç firması sahibi hakkında da gözaltı kararı verilmişti.

Olayın ardından açıklama yapan işçi yakınları, kazanın gerekli güvenlik önlemleri alınmadığı için yaşandığını kaydetmişti.