Kamilet Vadisi’nde HES yapan MNG Holding’in dereye döktüğü hafriyat nedeniyle 48 gündür çamur akıyor. HES inşaatının durdurulması için çağrı yapan çevre örgütleri, dereyi kirleten şirkete hiçbir yaptırım uygulanmadığını belirtti

MNG’nin taşıdığı çamur bitmiyor

DİLAN ŞAHİNBAŞ

Artvin’in Arhavi ilçesinde bulunan ve yıllardır koruma altına alınması için mücadele yürütülen Kamilet Vadisi’ne, MNG Holding’e ait hidroelektrik santral (HES) inşaatı çalışmaları nedeniyle 48 gündür çamur akıyor. 18 kilometrelik dere boyunca akan çamura tepki gösteren yurttaşlar HES inşaatının durdurulması çağrısı yaptı.

Şirketin ÇED raporunda, çıkan hafriyatın başka bir bölgeye taşınıp depolanması gerektiği maddesini hiçe sayarak vadi tabanlarına gelişigüzel yığdıklarını belirten Arhavi Doğa Koruma Platformu’ndan Akif Uyanık, yükleme havuzundan sürekli olarak taşan su ile bu hafriyatın dereye aktarıldığını ve 48 gündür vadiden çamur aktığını vurguladı.

YAPTIRIM SÖZDE KALDI

Artvin Çevre Müdürlüğü’ne çok sayıda şikayette bulunduklarını ifade eden Uyanık, “Şikayetlerimize yazılı bir cevap henüz gelmedi fakat Çevre Müdürlüğü’nden bize yapılan sözlü açıklamada HES şirketine yaptırım uyguladıkları belirtildi. Henüz resmi olarak yazılı bir açıklama alamadık. Ne tür bir yaptırım uyguluyorlar bilmiyoruz ama herhangi bir yaptırım uygulansaydı bu vadiden çamur akmazdı” dedi.

MÜCADELEMİZ SÜRÜYOR

Kamilet Vadisi’nin dünyada sayılı doğa harikalarından olduğunu, bilimsel raporlar olmasına rağmen korunmaya alınmadığına dikkat çeken Uyanık, “Çok hassas bir bölge, yapılan HES çalışmaları sonucu büyük tahribata uğradı. Asıl konu vadinin bundan sonra böyle çalışmalarla tahrip edilmemesi. Bunun için hem hukuki açıdan hem de toplumsal açıdan mücadeleler veriyoruz. Halkımız tepkisini çeşitli yollarla gösteriyor. İdareyle yazışmaların cevabını bekliyoruz. Gelecek cevaba göre hareket edeceğiz” ifadelerini kullandı.