Yapı Kredi çalışanı bilgisayar mühendisi Efe Demir'in mobbing nedeniyle hayatına son verdiği iddia edildi. Demir'in intiharı öncesi şirket yöneticilerine gönderdiği mektup ortaya çıktı. Demir, yöneticilerine gönderdiği e-postada "İnsana ve çalışma arkadaşınıza önem vermiyorsunuz. Kral çıplak demenin suç addedildiği bir ülkede, ben en azından kurumum açısından kral çıplak diyorum" ifadeleri yer aldı. İSİG'in ulaştığı banka yetkilileri ise iddiaları reddetti.

Mobbing iddiası: Yapı Kredi çalışanı mektup bırakarak hayatına son verdi

Yapı Kredi Bankası'nın iştiraki olan Yapı Kredi Teknoloji şirketinin Bireysel Krediler Tahsis Uygulama Geliştirme Müdürü Efe Demir'in mobbinge maruz kaldığı için yaşamına son verdiği iddia edildi.

Hayatına son veren bilgisayar mühendisi Efe Demir’in şirket yöneticilerine gönderdiği e-posta ortaya çıktı.

"HİÇBİR AKSİYON DEPREMZEDELER İÇİN ALINMADI" İDDİASI

Sendika.org, Efe Demir'in ihtiharından önce üst yöneticilerine gönderdiği mektubunu yayımladı. Demir'in İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi tarafından da yayımlanan mektubunda, kurum değerlerinin içinin boşaltılmasını, liyakatsiz yöneticinin çalışmasına devam etmesini ve iki kişinin işten ayrılma noktasına getirilmesini eleştirerek, "Toplumsal sorumluluğunu üst seviyede olarak lanse ettiğimiz bankamızın yukarıdaki aksiyonların hiçbirini depremde zarar görmüş tek bir yurttaş mutlu olsun diye almadı. Hepsi tamamen ticari ve stratejik hamlelerdi. Tabi IT organizasyonu olarak şu şekilde kendinizi rahatlattığınıza eminim, kararları biz vermiyoruz. Peki kararları etkilemek yönünde bir girişiminiz oldu mu? Peki vicdanınıza sığmayan bu kararların alındığı dönemde bir yerde hiç odağınızı kaybetmeden çalışmayı nasıl başardınız?" dediği görüldü.

"15 GÜNLÜK SÖZDE HASSASİYET YERİNİ HIRSA BIRAKTI"

"Deprem gündemi hepimiz için bir anda geride kaldı, mevcut hedeflere ve takvimlere geri dönüldü. 15 günlük sözde hassasiyet yerini azme değil hırsa, çabaya değil sonuca, kaliteye değil takvime bıraktı. Beni en çok yıpratan şeyi en sonra bıraktım" diyen Demir şu ifadelerle mektubunu sonlandırdı:

"İnsana ve çalışma arkadaşınıza ÖNEM VERMİYORSUNUZ. Kimin ne yaşadığına ne sonuç ürettiğine bakıyorsunuz. Tek bir şeyi iyi yapıyorsunuz, o da görece iyi para veriyorsunuz. Yarın bir gün çalışan ve çalışmayan arkadaşların primlerini de özelleştirirsiniz, somut bir kaynak aktarırsınız başarılı arkadaşlarımıza. Ama çalışanlarınızın bu parayı kullanabilecek zaman ve kaliteli psikoloji içinde olup olmadığını gram önemsemiyorsunuz. Bu kurumda başarılı olabilecek arkadaşlarımızın çoğunu kaybedeceksiniz; özellikle de ekonomik kaygısı az olan ya da başka kurumlarda bu kaygıyı giderme şansı olan arkadaşlarımızı.

'Siz' söylemini lütfen kişisel algılamayın; gözümde kurumu temsil ettiğiniz için bu terminolojiyi kullanıyorum. Hayatımla ilgili daha tatsız bir karar almış olmasan sanırım bu sadece istifa niteliğinde olacaktı, ancak sanırım bu niteliğin bir pek de önemi kalmadı. Size ve kuruma saygımdan dolayı bu maili genele değil, size ve bana değer verdiğini bildiğim 3-4 arkadaşıma atıyorum. Kral çıplak demenin suç addedildiği bir ülkede, ben en azından kurumum açısından kral çıplak diyorum. Bir şeyler yoluna koymak için hala çok geç değil. Sağlıcakla kalın.

Not: Ailemi ve bu maile konu ettiğim insanları rahat bırakın. Aksi durumda hakkımı helal etmiyorum."

YAPI KREDİ İSİG MECLİSİ'NDEN PAYLAŞIMI SİLMESİNİ İSTEDİ

Öte yandan konuyu sosyal medyaya taşıyan İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, bankanın kendilerine gönderdikleri yazıyı da paylaştı. Yazıda mobbing iddialarını kabul etmeyen bankanın İSİG'den paylaşımları silmesini istediği görüldü.

İSİG'in sosyal medya hesabında yayımladığı Yapı Kredi'nin yazısında şu ifadeler yer aldı:

"Sayın İlgili,

Yapı Kredi Teknoloji'de Bireysel Krediler Tahsis Uygulama Geliştirme Müdürü olarak görev yapan değerli çalışma arkadaşımız Efe Demir'in vefatının derin üzüntüsünü yaşıyoruz.

Bizleri derinden yaralayan bu vefatla ilgili; sosyal medya hesabınızda yaptığınız 'mobbing nedeniyle intihar' ve 'buna bağlı olarak şirket çalışanlarının iş yavaşlattığı ve sistemin durduğu' iddiaları asılsızdır ve kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır. Gerçeklikten uzakta, insan hayatını kullanarak itibar zedelemeye odaklanan bu sosyal medya paylaşımının ivedilikle kaldırılmasını talep eder, aksi halde konuyla ilgili tüm yasal haklarımızı kullanacağımızı belirtmek isteriz.

Saygılarımızla,
Yapı Kredi"

Sabancı Üniversitesi Mezunlar Ofisi de Efe Demir için taziye mesajı yayımladı. Mesajda "Sabancı Üniversitesi Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği 2014 mezunumuz Efe Demir'i kaybetmiş olmanın üzüntüsünü yaşıyoruz. Ailesi ve tüm sevenlerine başsağlığı ve sabır diliyoruz" ifadeleri yer aldı.

CHP Torbalı İlçe Başkanı Övünç Demir’in kuzeni olan Efe Demir'in cenazesinin 15 Mart'ta Karşıyaka Mavişehir’de bulunan Hacı İhsan Gültekin Camisi’nde düzenlenen törenin ardından Torbalı Mezarlığı’nda toprağa verildiği öğrenildi.