SORU: Ben Özel sektörde, 2 yıldır Güvenlik Görevlisi olarak bir şirkete bağlı çalışmaktayım. İş yerinde benimle aynı konumda olan erkek güvenlik görevlisinin mobbing uygulamasına maruz kalıyorum, işveren ve site yönetimi bu duruma çözüm bulabilmiş değil, çözüm için iletişime geçince bende sorun yaratıyormuş durumuna düşüyorum. Psikolojik olarak çökmüş durumdayım, çalıştığımız site projesinde site sakinlerine beni kötü lanse ediyor, benimle uğraşıyor sürekli, dedikodu yapıyor hakkımda. Sizden fikir almak için yazdım. İstifa etsem tazminat hakkımı almak mümkün müdür? Ne yapmalıyım? Cevap verirseniz çok memnun olurum.

YANIT: İşçinin işyerinde işveren, yönetici ve/veya çalışma arkadaşları tarafından psikolojik tacize (mobbing) uğraması durumunda öncelikle yapması gereken bu durumu işverene bildirerek önlem alınmasını talep etmek olmalıdır. Bu bildirim ispat külfeti bakımından yazılı olmalıdır (Noter kanalı ile yapılırsa daha etkili ve sağlam olur). İşyeri yönetimi işçiden gelen bu talebi dikkate almaz ise (sizin ifadelerinizden böyle olduğu anlaşılıyor) işçi haklı nedenle fesih hakkını kullanarak işten ayrılabilir. Haklı nedenle iş sözleşmesini sona erdiren işçi kıdem tazminatına ve işsizlik ödeneğine de hak kazanır. Özetle siz istifa etmeyeceksiniz (istifa kıdeme hak kazandırmaz) haklı nedenle iş sözleşmenizi sona erdireceksiniz. Bu konuda bir hukukçudan destek alırsanız daha sağlıklı sonuç alabilirsiniz.


Fabrika satılacak kıdem tazminatımı alıp ayrılabilir miyim?

SORU:
Bizim fabrika satılacak, biz ihbar ve kıdem tazminatımızı alabilir miyiz? Ben yeni yönetimle çalışmayı kabul etmiyorum. İhbar ve kıdem tazminatımı alabilir miyim? Çok teşekkürler.

YANIT: İşyerinin el değiştirmesi tek başına işçi için bir haklı fesih nedeni değildir. Yani siz sadece “yeni yönetimden hoşlanmıyorum bu nedenle işten ayrılmak istiyorum” derseniz bu istifa anlamına gelir ve istifa eden bir çalışan kıdem tazminatına hak kazanamaz. Diğer taraftan yeni işveren sizin sözleşme şartlarınızda olumsuz değişikliklere giderse (örneğin; ücretinizden indirim yaparsa, çalışma şartlarınızı ağırlaştırırsa, görev yerinizi ya da pozisyonunuzu değiştirirse vb.) bu değişiklikleri kabul etmeyen işçi iş sözleşmesini haklı nedenle sona erdirip kıdem tazminatını da talep ederek işten ayrılabilir. Haklı nedenle ayrılan işçi sadece kıdem tazminatına hak kazanır. Haklı nedenli fesihlerde İhbar tazminatı söz konusu değildir. Ancak başta da belirttiğimiz gibi haklı neden olmaksızın sadece işyerinin el değiştirmesi sebebiyle işten ayrılmak istifa etmektir.

Geriye dönük fazla mesai talep edebilir miyim?

SORU: İşyerinde Haftada 6 gün günde 10 saat çalışıyorum. İşveren 10 saatin üstünü mesai olarak veriyor, öğle molası, çay molası yok. Yemek yiyip çalışmaya devam ediyorum. Geçmişe dönük mesailerimi talep edebilir miyim? Teşekkür ederim.

YANIT: Yasa gereği haftalık çalışma süresi 45 saattir. Bu sürenin üzerindeki çalışmalar fazla mesai olarak değerlendirilip saat başına yüzde 50 zamlı ödenmelidir. İşçiye ara dinlenmesi vermek yine yasa gereğidir. Ancak ara dinlenmeleri (çay, yemek paydosu) çalışma süresinden sayılmaz. İşçinin fazla mesai ile ilgili olarak 5 yıl boyunca geriye dönük hak araması (dava açması) mümkündür. Bunun için hukuksal süreç başlatmak gerekir.