Orhan Kemal’in 1968 yılında yazdığı Tersine Dünya’nın Engin Alkan’ın elinden çıkan yeni tiyatro uyarlaması geçen gün İstanbullularla buluştu

Ege’den İstanbul’a doğru kısa bir kaçamak yapınca, Moda Sahnesi’ndeki Tersine Dünya’nın ilk gösterimini kaçırmak istemedim. Evet, bu hafta size Balkanlar’dan bir ülkeyi yahut bir kış rotasını değil, çok severek izlediğim bir tiyatro oyununu yazacağım: Tersine Dünya!

Daha önce televizyonda seyrettiğim ama tiyatro sahnesinde hiç izlemediğim bu oyunu Engin Alkan’ın yönetiminde izlemek büyük keyif verdi diyebilirim. Alkan, hangi oyuna elini değdirse rengini bırakıyor kesinlikle. Son dönemde izlediğim Sevgili Doktor, Şark Dişçisi, Tarla Kuşuydu Juliet, İstanbul Efendisi; Engin Alkan yönetmenliğindeki oyunlardan sadece birkaçı!

Roller değişseydi…

Oyunda, “Kadınlarla erkeklerin, rollerini değiş tokuş ettiği bir dünya nasıl olurdu?” sorusuna cevap veriliyor. ‘Tersine Dünya’ kadın ve erkek rollerini ironik ve eğlenceli bir üslupla tersine çevirerek, gündelik ilişkilerden, namus kavramına kadar birçok konuda izleyiciyi cinsiyetler üzerine ezberleriyle yüzleştiriyor.

Trajikomik bir hikâyeden yola çıkan oyun, kaleme alındığı tarihten bu yana geçen 50 yılda, kadın bakış açısının değişmediğini, hatta daha da ağırlaştığını, kötüleştiğini gözler önüne seriyor. Erkek egemen toplumun kadınlar üzerindeki baskısını oyunda izlemek, hatta gülmek mümkünken, oyunda yaşananlarla aslında bu topraklarda üçüncü sayfa haberlerinde her gün karşılaştığımızı düşününce başı öne eğiliyor insanın...

Nilüfer Belediyesi’nin oluşturduğu tiyatro topluluğu ile can bulan oyun, müthiş bir prodüksiyona ve kadroya sahip. 15 oyuncu ve yaklaşık 25 kişilik mutfak arkası ekip olmak üzere neredeyse 40 kişinin emeğiyle yoğrulmuş Tersine Dünya!

Sürpriz

Oyun sonunda bir sürprizle karşılaştık ve galaya gelen oyunun yönetmeni Engin Alkan ile oyunun yazarı Orhan Kemal’in oğlu Işık Kemal de sahneye çıkarak izleyicileri selamladı. Engin Alkan sahnede oyun için “çorak topraklarda bir düş” benzetmesi yaptı ki, çok haklıydı... Aynı zamanda galada Mert Fırat, Levent Üzümcü, Vecdi Sayar gibi isimler de yerlerini almışlardı.

Kadın ve erkek kimliklerinin ironik ve eğlenceli bir üslupla tersine döndürüldüğü oyunun galası kapalı gişe oynadı. 29 Şubat’ta yeniden Moda Sahnesi’nde sahnelenecek oyun bu sezonun ses getiren yapıtlarından olacağı kuşkusuz...

Oyunun sonunda biraz muhabbet etme şansı bulduğum Engin Alkan, “Tersine Dünya oyununu, Orhan Kemal’in bir mizah dergisinde tefrikalar halinde yayınlanmış, ölümünden sonra da kitaplaştırılmış eserinden uyarladım. Kadına yönelik bir şiddet, toplumsal bir yara anlatılıyorken komedinin sınırları içinde bu dokulara nüfus edebilmek oyunun gerçek derdini anlatabilmek de oyunlaştırırken kolay olmadı benim için... Bu eğlenceli oyunun seyircinin hoşuna gideceği ve çok eğleneceğini düşünüyorum” dedi.

Yinelemekte fayda var; ‘Tersine Dünya’ 29 Şubat Pazartesi günü yine Moda Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak.