Moderna, koronavirüsün ulak RNA (mRNA) adı verilen genetik maddesini kullanarak aşı geliştirmeye çalışıyor. Aşı üç doz halinde denendi. Yüksek doz gelecekteki deneme kapsamından çıkarıldı. Bunun nedeninin dozun yan etkileri değil, daha az dozlarla aşının işe yaraması olduğu, yüksek doza gerek olmadığı belirtildi

Moderna'nın aşı çalışmaları üç doz halinde denendi: İşte sonuç

Dış Haberler Servisi

Moderna, 8 sağlıklı gönüllüde gerçekleştirdiği ilk ön denemelerin güvenli oduğunu teyit etmesinin ardından kısa süre içerisinde daha geniş katılımlı insan denemelerine başlayacağını bildirdi. Üretici firma, insanlarda yapılan ilk denemelerde aşının güvenli ve virüse karşı bağışıklığı harekete geçirmesi açısından etkili göründüğünü duyurdu. Araştırma bulguları, her biri Mart ayından başlayarak iki doz aşı alan ilk sekiz kişiden gelen sonuçlara dayanıyor.

Bu sağlıklı gönüllülerden gelen antikorlar laboratuvar ortamında insan hücrelerinde test edildi. Bu antikorlar virüsün kendini kopyalamasını engelledi. Aşılanan gönüllülerden gelen nötralize edici antikor seviyeleri ise Covid-19'dan iyileşen hastalarda bulunan antikor seviyeleri kadar bulundu.

Firma; kısa süre içerisinde 600 kişinin katılacağı 2. Faza, Temmuz ayında ise binlerce sağlıklı insanın katılımıyla 3. faz denemelere başlayacağını duyurdu.

Gıda ve İlaç Idaresi (FDA) bu ayın başında 2. Faz için firmaya onay vermişti.

Moderna'nın baş medikal sorumlusu Dr. Tal Zaks, bir demecinde denemeler iyi giderse, bu yılın sonu ya da 2021 yılının başında aşının yaygın kullanıma hazır hale geleceğini söylemişti.

moderna-nin-asi-calismalari-uc-doz-halinde-denendi-iste-sonuc-733205-1.

"DOZ NE KADAR DÜŞÜK OLURSA, O KADAR ÇOK SAYIDA AŞI ÜRETEBİLECEĞİZ"

Dünyanın pek çok farklı yerinden farklı araştırmacı ve kuruluşlar çeşitli yöntemler kullanarak SARS-CoV-2'ye karşı aşı geliştirme çalışmaları gerçekleştiriyor. Moderna ise virüsün ulak RNA (mRNA) adı verilen genetik maddesini kullanarak aşı geliştirmeye çalışıyor.

New York Times'ın haberine göre, aşı üç doz halinde denendi: düşük, orta ve yüksek. Bu ilk sonuçlar düşük ve orta dozların testlerine dayanıyor. Bu dozlardaki tek yan etkinin aşı yapılan kolda kızarma ve ağrı olduğu belirtildi. Ancak yüksek dozda ise üç hastada ateş, kas ağrısı ve baş ağrısı gözlendi. Bu semptomlar bir gün sonra ortadan kalktı.

Ancak yüksek doz gelecekteki deneme kapsamından çıkarıldı. Bunun nedeninin dozun yan etkileri değil, daha az dozlarla aşının işe yaraması olduğu, yüksek doza gerek olmadığı belirtildi.

Dr. Zaks, “Doz ne kadar düşük olursa, o kadar çok sayıda aşı üretebileceğiz" dedi.

Bulgular cesaret verici olsa da henüz aşının işe yaradığını göstermiyor. Ancak daha geniş kapsamlı ve uzun süreli çalışmalar bunun gerçek hayattaki insanları hasta olmaktan koruyup korumayacağını belirleyebilir. Moderna'nın virüsün mRNA denilen genetik materyaliyle ilgili teknolojisi görece yeni ve henüz onaylı bir aşı üretebilmiş değil.

Kaynak: New York Times