Soru: Bir kamu kurumunda taşeron işçisi olarak 08.30 - 17.00 arası hizmet vermekteyiz. Yarım saat yemek paydosu, 12.30-13.00 arası 30 dakika. Yemek yok, yol ücreti yok. Başka mola hakkımız var mı?

Cevap: İşçilere iş kanununun 68. maddesi gereği aşağıdaki sürelerde ara dinlenmesi verilmelidir.

MADDE 68.

Günlük çalışma süresinin ortalama bir zamanında o yerin gelenekleri ve işin gereğine göre ayarlanmak suretiyle işçilere;

a) Dört saat veya daha kısa süreli işlerde on beş dakika,

b) Dört saatten fazla ve yedi buçuk saate kadar (yedi buçuk saat dâhil) süreli işlerde yarım saat,

c) Yedi buçuk saatten fazla süreli işlerde bir saat,

Ara dinlenmesi verilir.

Bu dinlenme süreleri en az olup aralıksız verilir.

Şimdi yukarıdaki maddeye göre siz 08.30-17.30 arası çalışıyor iseniz, 1 saat ara dinlenmesi hakkınız var demektir. Yani yarım saat öğlen paydosu dışında 2 kere 15 dakika olmak üzere ara dinlenmesi hakkınız var.

İŞÇİMİZ HAPİS CEZASI ALDI TAZMİNAT ÖDEMELİ MİYİZ?

Soru: İşçimiz hafta sonu kendi aracıyla yaptığı kazadan dolayı 4 ay hapis cezası aldı. Biz de devamsızlığın başladığı gün Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) çıkışını bildirdik. Bu durumda işçiye ödememiz gereken bir tazminat doğuyor mu?

Cevap: İş Kanunumuzda işçinin tutukluluk halinde işten çıkarılması konusu aşağıdaki madde ile düzenlenmiştir;

Madde: 25.

IV- İşçinin gözaltına alınması veya tutuklanması halinde devamsızlığın 17’nci maddedeki bildirim süresini aşması.

Madde metninden anlaşılması gereken işçinin işyeri dışında herhangi bir suçtan dolayı gözaltına alınması veya tutuklanması koşulunda işyerindeki çalışma süresine (kıdemine) bakılarak devamsızlığın 2 hafta ile 8 hafta arasında değişen ihbar (bildirim) süresini aşmasından sonra çıkışının yapılabileceğidir. Siz bu durumda çalışanın ihbar öneli süresinin aşılmasını beklemeksizin çıkışını yapmış oluyorsunuz. Bu nedenle yapılan çıkışlarda yasa gereği işçiye kıdem tazminatının ödenmesi gerekir.

BASKI ALTINDA KÂĞIT İMZALATTILAR

Soru: Özel bir şirkette 6 yıldır çalışıyorum ve işten çıkarıldım. Fazla mesailer hariç diğer haklarımızı verdiler ve baskı altında kâğıt imzalattılar. Benim şimdi haklarımı aramak gibi bir şansım var mı, varsa yol gösterir misiniz?

Cevap: Size muhtemelen işverenden hiçbir alacağınız kalmadığına ilişkin ibraname imzalatmışlardır. Ancak ibraname eski önemini yitirmiş bir belgedir. Bu konularda önemli olan sizin fazla mesai iddianızı kanıtlayabilmenizdir. Bundan sonra işveren ödeme yaptığı iddiasında ise yaptığı ödemeyi kanıtlamalıdır. Dolayısı ile size imzalatılan belgenin hak aramanız bakımından bir önemi yoktur. Siz yasal süre (fazla mesaide zaman aşımı 5 yıldır) boyunca hukuk yoluyla hak arayabilirsiniz. Bunun için bir avukatla görüşmelisiniz.