Moldova Parlameotosu'nda yapılan oylamada İstanbul Sözleşmesi kabul edildi.

Moldova Parlamentosu, İstanbul Sözleşmesi'ni onayladı

Moldova Parlamentosu, Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'ni (İstanbul Sözleşmesi) onaylandı.

Moldova yayın kuruluşu Ziarul de Garda'nın haberine göre, oylamaya Komünistler ve Sosyalistler Bloğu milletvekilleri katılmadı. İstanbul Sözleşmesi'nin onay taslağı ikinci okumada Eylem ve Dayanışma Partisi'nin 54 oyuyla kabul edildi.

Komünist ve Sosyalist Blok Bloku milletvekilleri, oy sayısını karşılamayan bir değişiklik sunarak protesto için toplantı odasını terk ettiler ve Şor Partisi'nden 3 milletvekili karşı oy kullandı.

Anlaşma, taraf devletlerin kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesini ve bunlarla mücadele edilmesini, mağdurların korunmasını, suçluların kovuşturulmasını ve entegre politikaların benimsenmesini sağlayan hükümler içeren 81 madde içeriyor.

Moldova makamları sözleşmeyi onaylayarak kadınlara yönelik şiddeti yasalara uygun olarak cezalandırmayı taahhüt etmiş oldu. Ayrıca, şiddet mağdurları için kriz merkezlerinin, acil telefon hatlarının, 24 saat açık olan telefon hatlarının, şiddet mağdurları için sığınma evlerinin, psikolojik ve hukuki danışmanlık hizmetlerinin ve bu konudaki diğer tedbirlerin işlerliğini sağlamak için kaynak tahsis edilecek. Her kamu makamı, sözleşmenin uygulanmasını sağlamak için gerekli kaynakları analiz edecek, tahmin edecek ve planlayacak. (AJANS BİZİM)