Molnupiravir, insan akciğeri nakledilmiş farelerde koronavirüse karşı hem önleyici hem de tedavi edici oldu

BİRGÜN DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD'de North Carolina Üniversitesinden araştırmacılar, insan akciğeri dokusu nakli yapılmış fareler üzerinde yaptıkları incelemelerde Molnupiravir adlı ilacın SARS-CoV-2 virüsün çoğalmasını engellediğini tespit ettiler.

Koronavirüs enfeksiyonuna karşı hem maruziyet öncesi önleyici hem de tedavi amaçlı bir strateji geliştirme amacıyla gerçekleştirilen çalışmada, Molnupiravir olarak da bilinen EIDD-2801 adlı antiviral ilaç, insan akciğer dokusu nakli yapılmış bağışıklığı zayıf farelerde, koronavirüse maruziyetten 24 ile 48 saat içinde her 12 saatte bir uygulandığında tedaviden sadece 2 gün sonra çok olumlu sonuçlar verdi. Tedavi virüs maruziyetinden 48 saat sonra başladığında, virüs titresi yüzde 96 azaldı.

Nature dergisinde yayımlanan araştırmada ilacın önleyici etkisi de değerlendirildi. İlacın virüse maruziyetten 12 saat önce ve maruziyetten sonra her 12 saatte bir uygulanması durumunda, virüs titresini yüzbin kattan daha fazla azalttığı gözlemlendi.

Hematoloji Prof. Dr. Mehmet Ali Akkurt twitter adresinde yaptığı değerlendirmede, ilacın asemptomatik yayılmayı engellediğini belirterek, henüz erken olmakla birlikte bu ilacın "salgının sonunu getirecek ilaç olabileceğini" sözlerine ekledi.

Hem önleyici hem de tedavi edici etkisi oldukça umut verici bu ilacın faz 2-3 denemeleri sürüyor.