Molozların suya karışması riskli
Malatya’daki yurttaşlar suç duyurusunda bulunmuştu. (Fotoğraf: MA)

Haber Merkezi

Hekimler, Hatay'da molozların sulak ve çadırların olduğu alanlara döküldüğüne işaret ederek, "Bu molozlar sulara karışırsa sonraki hastalıkları önlememiz mümkün değil" uyarısında bulundu.

Hatay'da, enkaz kaldırma çalışmaları aralıksız sürüyor. Uzmanlar, çalışmaların Asbest Yönetmeliği'ne aykırı bir şekilde sürdüğünü belirterek hafriyatların yaşam alanlarına yakın döküldmesine tepki gösterdi. MA’da yer alan habere göre; Doktor Berkant Doran, asbestin büyük bir tehlikeye neden olabileceği uyarısında bulunarak, önlem alınması gerektiğini belirtti. Kentte ağır hasarlı 164 binden fazla binanın yıkılacağını söyleyen Doran, bu konudaki en büyük sıkıntının "hız" olduğunu söyledi. Doran "Son Japonya depreminde görüldüğü gibi enkaz kaldırma çalışmalarının yıllarca sürmesi gerekiyor. Çünkü bu işi ne kadar hızlı yaparsak, yayılacak hastalıklar da o kadar çok olur. Bu molozların yaydığı asbest, akciğer, akciğer zarı kanseri, Asbestozis mezoteltoma hastalıkları oluşturur" diye konuştu. Silika, ağır metaller, boya ve kimyasal gibi maddeler, Doran ayrıca PVC gibi ürünlerin ayrıştırılması gerektiğini söyledi. Doran, enkaz çalışmaları yapılırken sulandırma çalışmalarının da yapılması gerektiğini vurguladı.

MOLOZ HASTALIK SAÇIYOR

Doran, molozların sulak alanlar ve çadırların olduğu alanlara döküldüğünü hatırlattı. Molozların sert bir zemine ve suya karışmayacak alanlara dökülmesi gerektiğini belirten Doran, "Bunun geri dönüşüm çalışmalarının da yavaş yavaş ayrıştırma yapılarak yapılması lazım. Şu an ki durumda öyle bir şey söz konusu değil. Atıldığında bu molozlar sulara karışırsa sonraki hastalıkları önlememiz mümkün değil” dedi.