Savaş içinde savaşın yaşandığı Yemen’de, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) destekli ayrılıkçı Güney Geçiş Konseyi Atak kentinde Suudi Arabistan destekli Hadi hükümeti güçleriyle çatıştı. Hadi hükümeti, BAE’yi krizi tırmandırmakla suçladı

Monarşilerin kavgası Yemen’i vuruyor

Arap Baharı’yla birlikte istikrarsızlığa sürüklenen Yemen’de tarihin en büyük insanlık dramı yaşanırken, Husilere karşı savaş başlatan Körfez monarşilerinin kendi aralarındaki nüfuz çatışması da şiddetleniyor. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) destekli Güney Geçiş Konseyi’ne (GGK) bağlı Şebvaniye Seçkin Güçleri, Şebve kentinin merkezi Atak’a harekât düzenledi. Suudi Arabistan destekli Mansur Hadi’nin hükümetine bağlı güçlerle çatıştı. Kentin dışındaki petrol üretim alanlarında da çatışmalar yaşanıyor. Hadi Hükümeti’nin Sözcüsü Racih Badi, ülkenin güneydoğusundaki Şebve ilindeki olayların askeri yönden tırmandırılması ve il merkezi Atak kentine baskın düzenleme girişiminden Belhaf ilçesindeki BAE kuvvetlerini sorumlu tuttu. Badi, Suudi Arabistan’ın krizi sonlandırmak için büyük çaba harcamasına rağmen BAE’nin Atak’ta olayları tırmandırdığını belirtti.

GÖRÜŞMELER BAŞARISIZ

Güney Geçiş Konseyi Heyeti ile Hadi yönetimi arasında Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde düzenlenen görüşmeler sonuçsuz kaldı. Hükümete bağlı adını vermek istemeyen bir kaynağın verdiği bilgide, Konsey Başkanı Aydarus ez-Zubeydi beraberindeki heyetle Cidde’den Aden’e döndüğü belirtildi. Heyetin geri dönüşünün görüşmelerin başarısız olduğunun bir işareti olduğunu dile getiren kaynak, Yemen hükümetinin Güney Geçiş Konseyi’nin Aden’de kontrolü altındaki bölgeleri terk etmesi talebini yerine getirmediğine dikkati çekti.

KÖRFEZ’İN NÜFUZ SAVAŞI

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) destekli Güney Geçiş Konseyi’ne bağlı Hizam Emni birliklerinin 10 Ağustos’ta Yemen’in geçici başkenti Aden’de kontrolü ele geçirmesi sonrasında 2015’ten bu yana Husilere karşı oluşturulan koalisyonun iki önemli ülkesi Suudi Arabistan ile BAE arasında nüfuz savaşı başlamıştı. Hadi hükümeti, bunu bir darbe olarak nitelemişti.

Yemen’de BAE ile Suudi Arabistan arasındaki çatışma, ülkedeki mevcut insani ve siyasi krizi daha da derinleştireceği gibi Suudi Arabistan’ı da daha büyük bir çıkmazın içine sokacak.

NE OLMUŞTU?

Arap Baharı’nın vurduğu ülkelerden Yemen’de Ali Abdullah Salih’in devrilmesi sonrasında başlayan iktidar mücadelesi ülkeyi iç savaşa sürüklerken, ülkenin kuzeyindeki Şii Husi hareketi Eylül 2014’te başkent Sana’yı ele geçirdi. Devlet Başkanı Mansur Hadi istifa ederek Suudi Arabistan’a sığındı. Bir yıl sonra 2015 Mart’ında Suudi Arabistan liderliğindeki Körfez Arap ülkeleri Hadi hükümetini tekrar başa geçirmek için Husilere savaş açtı. 10 Ağustos’ta ise BAE-Suudi ittifakı kendi aralarında çatışmaya başladı.