Monthly Review Türkiye’nin 11’inci sayısı “Emperyalizm” temasıyla raflardaki yerini aldı. Dergiye solkultur.com'dan ulaşılabilir.

Monthly Review Türkiye’nin 11. sayısı 'Emperyalizm' temasıyla raflarda

Monthly Review Türkiye’nin 11’inci sayısı “Emperyalizm” temasıyla çıktı. Emperyalist müdahaleciliğin yeniden tırmanışa geçtiği bir iklimde çıkan dergi içinde bulunduğumuz konjonktürü anlamak açısından önemli bir referans niteliğinde. Uluslararası sistemde önemli değişimlerin açığa çıktığı, paylaşım ve güç savaşlarının dünyayı yeni bir küresel savaşa doğru sürüklediği günümüzde “emperyalizm” mefhumuna projeksiyon tutuluyor. Emperyalizmin aşıldığına dair tezlerin çürütüldüğü dergide emperyalist barbarlığa dair açıklayıcı bir çerçeveler sunuluyor.

Monthly Review Türkiye hazırlandığı sırada henüz Rusya Ukrayna savaşı patlak vermemişti. Savaşın patlak vermesi sonrası emperyalizm temasıyla çıkan bu sayı yaşanılanları anlamak açısından daha işlevsel bir nitelik kazandı.

SOL VE ANTİ EMPERYALİZM

“Çin’e Karşı Yeni Soğuk Savaş” yazısında John Bellamy Foster, ABD’nin Çin’e karşı agresif saldırılarını ve yaptırımlarını tarih, tarih sıralarken Xi Jinping’i ile birlikte ÇKP’nin yeni bir yola girdiğini anlatarak dünyanın yeni bir soğuk savaştan kurtulup, kurtulamayacağını sorguluyor.

Zhun Xu “Genç Emperyalizmin İdeolojisi” başlıklı yazıda 90’larda emperyalizm kavramının kaybolduğunu ancak 21. yüzyılın başlarında krizle birlikte yeniden ortaya çıktığına dikkat çekiyor. Solun tarihsel bir dönemeçte olduğunu söyleyen Xu, solun yeniden anti-emperyalist gelenekle bağ kurması gerektiğini vurguluyor.

ABD’nin Afganistan’dan çekilmesini ABD’nin bir yenilgisi olarak gören As’ad AbuKhalil, bu yenilgiyi Sovyetlerle karşılaştırıyor.

GEÇMİŞ VE GELECEK SAVAŞLAR

Tariq Amin-Khan Siyasal İslamcı hareketlerle, militan İslamcı hareketlerin hem dayandığı toplumsal sınıflar, hem de siyasal konumlanışı açısından bir ayrıma dikkat çekiyor.

John Newsinger ise “Geçmiş ve Gelecek Savaşlar” arasında ki farklara değiniyor. Bu bağlamda ABD’nin Afganistan’dan çekilmesini, savaş stratejisindeki değişikliğe bağlıyor.

Son olarak yuvarlak bir masa etrafında Türkiye’yi 20 yıldır yöneten Siyasal İslamcı AKP’nin emperyalizmle olan ilişkisini farklı boyutlarıyla masaya yatırıldı. Metin Özuğurlu, Yasin Durak, Hande Gazey yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Dergiye solkultur.com'dan ulaşılabilir.