Moody's tarafından bugün tarihli yayımlanan haftalık kredi görünümü raporunda Naci Ağbal'ın atandıktan sadece dört ay sonra, faiz artırımının ardından görevinden alınmasının Türk bankalarının kredi notu açısından olumsuz olduğu ifade edildi.

Moody’s’den Türk bankalarına kredi notu uyarısı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's tarafından hazırlanan raporda Türkiye'de Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal'ın 200 baz puan faiz artırımı sonrasında görevden alınmasının bankaların notları açısından negatif olduğu yorumu yapıldı.

Reuters'ta yer alan habere göre; Kuruluşun değerlendirmesinde Ağbal’ın yerine faiz artırımlarının enflasyona katkı yaptığını savunan Şahap Kavcıoğlu’nun atandığı hatırlatıldı. Atamanın yatırımcı güvenine hasar verdiği ve bankaların piyasa fonlamasına erişimini zorlaştırdığı savunuldu.

Raporda Ağbal’ın göreve gelmesinin ardından yaptığı 875 baz puan faiz artırımı ile TL’de yüzde 18 değer artışı yaşandığı, bu durumun bankaların yıl başında pandeminin başından beri erişimde zorlandıkları orta vadeli ve bağlı finansman piyasasına yeniden erişmelerine imkan tanıdığı ifade edildi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's Global tarafından dün yapılan açıklamada da Türkiye ekonomisine dair, "Türkiye'nin ödemeler dengesi pozisyonundaki kırılganlık son yaşanan olaylarla daha da artabilir" değerlendirmesinde bulunulmuştu.

***

NE OLMUŞTU?

Naci Ağbal, Erdoğan'ın görevden aldığı üçüncü Merkez Bankası Başkanı olmuştu. Ağbal'ın yerine Yeni Şafak yazarı, eski milletvekili Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu atanmıştı. Naci Ağbal'dan önce Merkez Bankası Başkanı olan Murat Uysal ve Murat Çetinkaya da Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan tarafından görevden alınmıştı.

Merkez Bankası,18 Mart 2021'de mart ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında 100 baz puan beklentilerin de üzerinde, 200 baz puan faiz artırmış ve politika faizini yüzde 19 olarak belirlemişti.

Hükümete yakın Yeni Şafak gazetesi, manşetinden Merkez Bankası Başkanı Ağbal'a tepki göstermiş, "Bu operasyonu kim adına çektiniz" ifadesini kullanmıştı.