Moody’s, 17 bankanın notunu düşürdü, 19 finans kurumu hakkında not izleme kararı aldı. Hükümet: Operasyon yapılıyor, zamanlama manidar, gülüp geçiyoruz

Moody’s notları düşürdü, hükümet ‘operasyon’ dedi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s 17 Türk bankasının notunu düşürdü. Moody’s ayrıca, notunu düşürdüğü bankaları da kapsayan 19 finansal kurum hakkında not izleme kararı aldı. Hükümet temsilcileri bu kararın kendileri için anlamı olmadığını savundu, ancak gün boyu açıklamaların ardı arkası kesilmedi.

Moody’s, önceki gün 17 Türk bankasının notunu düşürdüğünü, bu bankaların da aralarında olduğu 19 finansal kurum hakkında not izleme kararı aldığını açıkladı. Notu düşen bankalar şöyle: ING Bank Türkiye, QNB Finansbank, Ziraat Bankası, Garanti Bankası, Halkbank, İş Bankası, Akbank, Alternatif Bank, Denizbank, Eximbank, HSBC Türkiye, OdeaBank, Şekerbank, Türkiye Ekonomi Bankası, TSKB, Vakıfbank, Yapı Kredi Bankası.

Kurumdan yapılan açıklamada, “not düşürmelerin, kurumların fonlama profilleri üzerinde olumsuz etkisiyle birlikte Türkiye’nin çalışma ortamının bozulmasını yansıttığı; Türk bankalarına yönelik Mart 2018’deki son değerlendirmeden bu yana Türkiye’deki çalışma ortamının, özellikle de piyasa fonlaması açısından kötüleştiği” belirtildi.
“Not izlemelerin çalışma ortamının daha bozulma ihtimali ve bunun bankaların bağımsız kredi gücü üzerindeki etkisine odaklanacağı”nı da bildiren Moody’s, ayırca 6 Türk bankası tarafından verilen ipotekli tahvillerin de not düşürme için izlemeye alındığını duyurdu. Bu bankalar; Akbank, Garanti, Şekerbank, Vakıfbank, Yapı Kredi ve İş Bankası.

‘Operasyon’ dedi, oy istedi

Hükümet Moody’s’in bu kararının kendileri için bir anlam ifade etmediğini savundu, ancak gün boyu açıklamalar birbirini kovaladı. Karara ilk tepki, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’den geldi. Tüfenkci, Malatya’da yaptığı açıklamada, seçimlere doğru giderken kredi değerlendirme kuruluşları ile uluslararası finans kuruluşlarının Türkiye ekonomisi üzerinde operasyon yaptığını öne sürerek şunları söyledi: “Bu esasında operasyonun devamı niteliğinde. Gerekçeleri oldukça komik. ‘Bir takım yönetim bozuklukları veya finans yükü’ diyorlar. Türk bankacılık sisteminin hem finans hem yönetim yapısı çok sağlam. Biz bu operasyonlara hazırlıklıyız, Türkiye bunların üstesinden gelebilecek. Milletimiz bu algı operasyonlarını bir oylarıyla bozsun.”

‘Sadece gülüp geçiyoruz’

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Moody’s ne demiş, kesinlikle bizim için hiçbir anlamı yoktur. Türk ekonomisi ne diyor, biz ona bakıyoruz” dedi. Kararın zamanlamasının manidar olduğunu söyleyen Zeybekci, “Merkez Bankası’nın para piyasaları ve politikalarıyla ilgili çok net karar ve inisiyatifler aldığı bir dönemde, yani Türkiye’ye düzenlenen kur operasyonunun etkilerini azaltmakla ilgili çok önemli adımlar attıktan birkaç saat sonra böyle bir açıklama yapmaya özel gayret gösterilmesi ve acele edilmesi son derece anlamlıdır. Biz Türk ekonomisi olarak sapasağlam ayaktayız. Tüm bu vakalara, yani bize karşı yapılan hareketlere biz sadece ve sadece gülüp geçiyoruz” diye konuştu.