Moody’sden uyarı: Bankaların varlık kalitesine dikkat

Moody's söz konusu raporunda “Türk bankacılık sisteminin TGA rasyosu Temmuz 2017'deki yüzde 3.1'den Temmuz 2019'da yüzde 4.6'ya yükseldi. Varlık kalitesinin baskı altında kalmayı sürdüreceğine inanıyoruz” derken, sermaye yeterlilik rasyosunun iyi karlılığı ve sınırlı kar payı dağıtımını yansıtarak 2017'deki yüzde 17'den 2019'da yüzde 18.2'ye yükseldiği belirtti. Raporda, bankacılık sektöründe karlılığın büyük olasılıkla artan karşılık ayırma ihtiyacı nedeniyle baskı altında kalacağı vurgulandı.

Kredi değerlendirme kuruluşu Moody’s Investors Service, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) bankalardaki ağırlıklı inşaat ve enerji sektöründe bulunan 46 milyar TL’lik kredinin yıl sonuna kadar yeniden sınıflandırması talebi ile ilgili değerlendirmede bulundu.

Moody’s’in Kredi Görünümü raporunda takipteki kredilerin yeniden sınıflandırmasının Türk bankalarının kredi notu açısından negatif olduğu, karlılığı azaltacak varlık riskini ortaya çıkardığı belirtildi.

Enerji sektöründe görünümün Tahsili Gecikmiş Alacaklar’ın (TGA) oranının yüzde 2.9 (Temmuz 2019) ile inşaat sektörüne (yüzde 6.8) göre daha iyi olduğunu belirten kurum, buna karşın enerji sektörünün daha yoğun olduğu ve birkaç borçlunun temerrüde düşmesi halinde TGA’nın aniden yükselebileceğinin altını çizdi.

Değerlendirmede ayrıca “Türkiye ekonomisinin 2019’da küçülmeye devam etmesini ve tüketici fiyatları enflasyonunun MB hedefinin oldukça üzerinde kalmasını bekliyoruz” tespiti de dikkat çekiciydi.

Moody’s söz konusu raporunda “Türk bankacılık sisteminin TGA rasyosu Temmuz 2017’deki yüzde 3.1’den Temmuz 2019’da yüzde 4.6’ya yükseldi. Varlık kalitesinin baskı altında kalmayı sürdüreceğine inanıyoruz” derken, sermaye yeterlilik rasyosunun iyi karlılığı ve sınırlı kar payı dağıtımını yansıtarak 2017’deki yüzde 17’den 2019’da yüzde 18.2’ye yükseldiği belirtti. Raporda, bankacılık sektöründe karlılığın büyük olasılıkla artan karşılık ayırma ihtiyacı nedeniyle baskı altında kalacağı vurgulandı.