Morales’i hedef alan rapor şaibeli

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bolivya’da Devlet Başkanı Evo Morales’e karşı ABD destekli darbenin önünü açan, “Seçimlerde hile yapıldı” iddiasına ilişkin yeni bir rapor daha yayımlandı. Amerikan Devletleri Örgütü (OAS), 20 Ekim’de Bolivya’da yapılan genel seçimlerde hile yapıldığı iddialarına ilişkin nihai raporunu açıkladı. Raporda, Devlet Başkanı Evo Morales’in kazandığını gösteren sonuçlarda “kasıtlı manipülasyon” ve “ciddi usulsüzlükler” olduğu iddia edildi. Ancak raporda bu hile iddialarına ilişkin ciddi veriler sunulamaması dikkat çekti.

96 sayfa analiz ve 500 sayfadan fazla ek içeren raporda, seçimlerde manipülasyon yapıldığı iddiası için, “Denetim tutanaklarındaki değişiklikler ve anket görevlilerinin imzalarının yanlış olması” gerekçe gösterildi. Sonuçlara ilişkin veri akışının iki gizli sunucuya yönlendirildiği ve Yüksek Seçim Mahkemesi personeli tarafından verilerin kontrol edilmediği de iddia edildi. Ancak seçim iptalinden hemen sonra Morales yeniden seçim duyurusu yapmış ve yeni bir Yüksek Seçim Kurulu oluşturulmasını talep etmişti.

Raporda, “Belirtilen manipülasyonlar ve usulsüzlükler, aday Evo Morales’in aday Carlos Carlos’a karşı kazandığı zafer konusunda kesinliğe izin vermiyor” denildi. Fakat, OAS tarafından sorunlu bulunan oyların sayısının 226 sandıkta toplam 34 bin 718 olduğu ve bunların tamamı iptal edildiğinde bile iki aday arasındaki farkın yüzde 10’dan fazla olduğu biliniyor.

OAS Genel Sekreteri Luis Almagro, rapora ilişkin yaptığı açıklamada, “Bolivya halkı ve hükümetleri seçim sonuçları konusunda kesinliğe ihtiyaç duydular ve bunun için desteğimizi istediler. Ne onlar ne de OAS üye devletlerinin geri kalanı, bu rapordaki çalışmaları dışında herhangi bir yanıtı hak etmedi” dedi. OAS, Bolivya’da Morales’in seçim meşruiyetini hedef alan raporundan ötürü ABD’den destek almakla suçlanıyordu.

cukurda-defineci-avi-540867-1.