Morales: Irkçı ve faşist darbe kanunsuzluğa saplanıyor

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, bazı sosyalist milletvekillerinin meclise girmesinin engellendiğini belirtti.

Morales, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Bugün, halkın milletvekilleri acımasızca baskı altına alındılar ve meclise girmeleri engellendi. Irkçı ve faşist darbe kanunsuzluğa saplanıyor" ifadelerini kullandı.

Kendisine karşı direnişin ABD'den gelen ekonomik ve siyasi bir komplo olduğuna inandığını vurgulayan Morales, "La Paz, bana yapılan darbeyi kınayan insanları baskı altına almak için asker ve polis bölgesi haline geldi" değerlendirmesinde bulundu.

Bolivya Ulusal Televizyonunda yayımlanan bir videoda, başkent La Paz'da polisin Morales'in liderliğini yaptığı Sosyalizm Hareketi'nden (MAS) bazı milletvekillerinin meclis binasına girişini engellediği görülüyor.

KENDİSİNİ 'DEVLET BAŞKANI' İLAN EDEN ANEZ'E İSTİFA ÇAĞRISI

Öte yandan, Bolivya Çok Uluslu Yasama Meclisinin (ALP) üst kanadı Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı Jeanine Anez'in kendisini ülkenin geçici devlet başkanı ilan etmesi üzerine Morales yanlıları, Anez'e istifa çağrısında bulunarak La Paz'da protesto gösterileri düzenledi.

Morales, önceki gün sığınma talebinde bulunduğu Meksika'ya gidişinden önce Twitter'dan yaptığı paylaşımda, Bolivya'ya "daha güçlü ve enerjik" döneceğini kaydetmişti.

Devlet Başkanı Morales, Meksika'ya varmasının ardından, "Eğer halkım isterse geri gitmeye hazırız. Er ya da geç Bolivya'yı yatıştırmak için döneceğiz" açıklamasını yapmıştı.

NE OLMUŞTU?

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, ABD destekli çetelerin sokak eylemleri ardından güvenlik güçlerinin de baskıyı yoğunlaştırması sonucu görevinden istifa etmişti. İstifası ardından Morales hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı.

Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada süreci ‘darbe’ olarak nitelendiren Morales, “Bütün dünya ve Bolivya halkı huzurunda, bir polis memurunun, hakkımda illegal bir şekilde yakalama kararı çıkardığını bildiriyorum. Ayrıca şiddet eylemleri düzenleyen gruplar, evime saldırı düzenledi. Darbeciler, hukukun üstünlüğünü yerle bir ediyor” ifadelerini kullanmıştı.

Morales, Bolivya'dan ayrılarak iltica teklifini kabul ettiği Meksika'ya gitmişti.