Midilli Adası’nda çıkan yangının ardından barınaksız kalan binlerce sığınmacı adadan ayrılmayı istiyor, açılan yeni kampa yerleşmeyi reddediyor.

Moria mağdurları insanca yaşam istiyor

Yunanistan’ın Midili Adası’ndaki Moria sığınmacı kampında geçen hafta çarşamba sabahı çıkan yangın sonucu barınma ve hijyen imkânlarını kaybeden binlerce kişinin akıbeti halen belirsizliğini koruyor. Karatepe bölgesinde geçici olarak oluşturulan 5 bin kişilik yeni kampa yaklaşık 13 bin sığınmacıdan sadece 800’ünün yerleşmeyi kabul ettiği, diğer sığınmacıların adadan ayrılmak istedikleri ve başka bir ülkede insanca yaşam sürmek istedikleri öğrenildi.

Yunanistan hükümeti yetkilileri ise kapasitesinin çok altında kampa girmeyen sığınmacıların iltica başvurularının değerlendirmeye alınmayacağını açıkladı.


Diğer yandan, Midilli’deki sığınmacı kamplarının boşaltılmasını isteyen ve yeni kamp inşa edilmesine itiraz eden yerel halk, adada protesto gösterisi düzenledi. Ege ve Adalar Politikası Genel Sekreterliği binası önüne giden göstericiler, adanın sığınmacılardan arındırılmasını ve bir an önce normalleştirilmesini istedi.

SİSAM’DA GÖZALTI

Öte yandan, Sisam Adası’ndaki mülteci kampı yakınlarında salı akşamı çıkan yangın ile bağlantılı 13 şüpheli gözaltına alındı. Yunanistan polisi, kampın yakınlarındaki ormanlık bir alanda çıkan yangınla ilgili gözaltına alınanların kimliği hakkında bilgi vermedi.

***

Sığınmacılara Almanya’dan kabul

Almanya ise bini aşkın sığınmacının ülkeye kabul edileceğini açıkladı. Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, hükümetin Yunanistan’daki 408 sığınmacı aileden bin 553 kişinin Almanya’ya getirilmesine karar verildiğini, ailesi bulunmayan 150 sığınmacı çocuk ve gencin de ülkeye getirileceğini açıkladı. Seibert, tedaviye muhtaç durumdaki 243 sığınmacı çocuk ve birinci derece akrabalarının da Almanya’ya alınması sürecinin devam ettiğini kaydetti. Almanya bu kararla son dönemde Yunanistan’a ait adalardan 2 bin 750 sığınmacının ülkeye girişlerine izin vermiş olacak.