Midilli adasında çıkan kamp yangını sonrası sokakta kalan sığınmacılar, Yunanistan hükümetine tepki gösterdi, Avrupa’ya “Kapıları açın” çağrısı yaptı.

Moria mağdurları isyanda: Özgürlük istiyoruz

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yunanistan'ın Midilli adasındaki Moria mülteci kampında çıkan yangının üzerinden günler geçmesine rağmen sokakta kalan binlerce sığınmacı için halen çözüm bulunmadı. Adanın sokaklarına çadır kurarak hayatlarını sürdürmeye çalışan sığınmacılar önceki gün protesto gösterisi düzenledi.

Yaklaşık 3 bin kapasiteli kampta 12 bin kişiyle kalan ve aylardır insani olmayan koşullarda barınmaya çalışan sığınmacılar özgürlük istediklerini dile getirdi. Ellerinde taşıdıkları kartonlara "Özgürlük istiyoruz”, "Moria tüm canları öldürür", "Almanya kapıları aç" sloganları yazan sığınmacılar. "Yunanistan hükümetinin kendileri için yeni bir kamp yapmak dışında herhangi bir desteğini görmediklerini" ifade etti.

Sığınmacıların akıbetiyle ilgili gözlerin çevrildiği Avrupa ülkeleri ise hala çözüme yönelik adımlar atmadı. Avrupa Birliği (AB) üyesi 10 ülke yalnızca 400 sığınmacı çocuğu ülkeye kabul ederken Almanya kamuoyunda sığınmacıların kabul edilmesi için çağrılar yapıldı.

Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Dış Politika Sözcüsü Norbert Röttgen, kamptan 5 bin sığınmacının alınması gerektiğini ve Avrupa ülkelerinin bu sığınmacıları paylaşması gerektiğini ifade etti. AB’nin İçişlerinden Sorumlu Komiseri Ylva Johansson, Birlik üyelerine "daha hızlı yardım ve dayanışma" çağrısında bulundu.