Moskova'da Krasnaya Presnya parkında yapılan üç günlük Türkiye festivali ile halk, Türkiye kültürü, tarihi ve gelenekleriyle tanıştı

‘Moskova’da yapılan Türkiye Festivali’ni 200 bin kişi ziyaret etti’

Rusya’nın başkenti Moskova’daki Krasnaya Presnya parkında üç günlük Türkiye festivali yapıldı.

Türkiye Otelciler Federasyonu TÜROFED’in girişimiyle,Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD), Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) ve Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB)’un destekleriyle, Türkiye’nin Moskova Büyükelçiliği ve Moskova Belediye Başkanlığı’nın işbirliğiyle düzenlenen festivalde ziyaretçiler, Türkiye’nin kültürü, tarihi ve gelenekleriyle tanışma fırsatını yakaladı.

Festivalde İstanbul, Antalya, Muğla, İzmir, Aydın, Nevşehir, Gaziantep, Adana ve Mersin gibi şehirlerin birçok turizm beldesi bölgesel değerleri ve turizm zenginlikleri de kurulan çadırlarda tanıtıldı.

Moskova’da ilk defa düzenlenen bu etkinlikle ilgili Sputnik’e konuşan Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Hüseyin Diriöz, şunları söyledi: Moskova’da ilk defa bu çapta düzenlenmekte olan Türkiye Festivali’nin çok iyi bir organizasyonla devam ettiğini görüyorum. Moskovalıların buna büyük ilgi gösterdiğini görüyorum. Biz onları tabi Türkiye’de görmek isteriz, ama bazen de fırsatımız oluyor, Türkiye’yi buraya getirmiş oluyoruz. Burası, Türk ve Rus insanlarının yakınlaşması için, bir Türk-Rus dostluğu için önemli bir alan. Moskova’da böyle bir organizasyonu görmekten ben memnuniyet duyuyorum. Tabi ki ilişkilerimiz sadece turizm değil, ama insani ilişkiler bunun bir boyutu. Bu organizasyonun, ilişkilerimizin her bakımdan iki tarafın da yararına olmasını temenni ediyorum. Gördüğüm kadarıyla festival başarılı geçti."

TÜROFED Yönetim Kurulu Üyesi, Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (KAPTİD) Başkanı Yakup Dinler ise, festivalle ilgili şunları söyledi: "Evet bu, TÜROFED, TYD, TÜRSAB, TÜROB ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ilk defa yapılan bir organizasyon. Moskova bizi ilk gün biraz yağmurlu karşıladı. Ama son iki gün gayet güneşli geçti. Hedeflediğimiz sayı, 200 bin kişiydi. Anladığım kadarıyla bugünle beraber bu sayı yakalanacak gibi duruyor. Genel olarak bakarsak organizasyon, ilk kez yapılmış olmasına rağmen, ufak tefek bir-iki eksiklik olmasına rağmen ki, bunlar olağan şeyler, çünkü ilk defa yapılıyor ve daha önce bir örneği yok, çok başarılı geçti. Biz Kapadokya’dan İl Kültür ve Turizm Müdürümüz ve yaklaşık 12 turizmci ile beraber geldik. Bunlar arasında otelcisi de vardı, baloncusu da vardı, satış yapan işletmeciler de vardı. Biz bu çalışmadan, bu etkinlikten çok memnunuz. Ve hem Bakanlık yetkilileri hem de TÜROFED olarak biz, bunu her yıl yapmaya sıcak bakıyoruz. Şu ana kadar Rus ve Moskova halkının bize gösterdiği ilgisinden çok memnunuz."