Uzmanlar, Moskova için Şam ile Ankara arasındaki uzlaşmanın Rusya'nın Ukrayna cephesindeki yükünü hafifletebileceği yönünde analizler yaparken Esad’ın hamlesi geldi. Esad, Moskova’da Putin’i ziyaret edecek.

Moskova’ya kritik Esad ziyareti

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad bu hafta içerisinde Rusya'yı ziyaret edeceği bildirildi. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Esad'ın ziyaretinin mart ayı ortasında gerçekleşeceğini doğruladı, ancak güvenlik gerekçesiyle net bir tarih vermedi.

Birçok Rus siyasi yorumcunun görüşüne göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Beşar Esad ile kendisi arasında uzlaşma için arabuluculuk yapma talebini kabul etti. Ancak yakın gelecekte üçlü bir görüşmenin mümkün olacağına inanmıyorlar.

Diplomasi Akademisi Ulusal ve Uluslararası Güvenlik Dairesi Başkanı Oleg İvanov, "Erdoğan şu anda zor durumda. Mayısta seçim var. Bu nedenle Türkiye ile Suriye liderleri arasında olası bir görüşme, Erdoğan'ın yararına olsun ya da olmasın, aynı düzeye değerlendirilecektir. Aldığımız bilgilere göre Erdoğan henüz böyle bir görüşmeye karşı çıkmadı" dedi.

Rusya Diplomatlar Birliği Başkan Yardımcısı Büyükelçi Andrey Baklanov da şunları söyledi: "Bence Beşar Esad'ın Moskova ziyaretinin asıl amacı hiçbir şekilde Erdoğan ile görüşmek değil. Esad şu an Batı ile karşı karşıya gelmemizdeki en önemli siyasi müttefikimiz."