Moskova’ya tehditler sürüyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ukrayna'yı işgal etme niyeti olmadığını defalarca belirten Moskova yönetimine Batı ülkelerinden tehditler devam ediyor. Almanya'nın başkenti Berlin'de görüşen Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Rusya’nın Ukrayna’ya saldırgan bir tutum sergilemesi durumunda bunun bedelinin ağır olacağı" yönünde açıklamalarda bulundu.


ASKERİ SALDIRGANLIĞIN YÜKSEK BEDELİ OLACAK

Ortak basın toplantısı düzenleyen iki lider, Paris'te Normandiya Dörtlüsü olarak anılan Rusya, Ukrayna, Fransa ve Almanya'dan temsilcilerin katılacağı toplantı öncesi Rusya'yı hedef alan açıklamalar yaptı. Basın toplantısında, Ukrayna-Rusya sınırında zor bir durumla karşı karşıya olduklarını savunan Almanya Şansölyesi Scholz, "Toprak bütünlüğünü ihlal eden askeri saldırganlığın sonuçları ve çok yüksek bedeli olacağını açık bir şekilde belirttik" dedi.

Bunun yanı sıra, ihtilafta tansiyonun düşürülmesi için de mücadele ettiklerini dile getiren Scholz, Rusya ile ABD arasında doğrudan görüşmelerin yapılmasını desteklediklerini söyledi. Scholz, NATO ile Rusya arasında ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) kapsamında görüşmelerin yapıldığını, Normandiya Formatı'yla da Almanya ve Fransa’nın tansiyonun düşürülmesine katkı sağlayabileceklerini söyledi.

MACRON PUTİN'LE YARIN TELEFONDA GÖRÜŞECEK

Fransa Cumhurbaşkanı Macron da basın toplantısında yaptığı açıklamada, Ukrayna krizine ilişkin “Hep birlikte teyakkuzdayız. Durumu ve gelişmeleri anlık olarak takip ediyoruz ve uygun cevaplar hazırlıyoruz" dedi. "Rusya ile diyalogdan asla vazgeçmeyeceğiz" diyen Macron, aynı zamanda Moskova yönetimini "Saldırganlık durumunda cevap verilecektir. O zaman maliyeti yüksek olacaktır" sözleriyle de tehdit etti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yarın telefonda görüşeceği bilgisini paylaşan Macron, görüşmenin "birkaç noktayı açıklığa kavuşturmakla ilgili olacağını" söyledi.