İzmir Motorlu Kuryeler Derneği Başkanı Muzaffer Saklavcı, kuryelerin taleplerini sıralayarak, "Katil bariyer istemiyoruz. Zaman ve hız psikolojik baskısı istemiyoruz. Erken emeklilik istiyoruz, tehlikeli meslekler grubuna girmek istiyoruz. Mesleki yeterlilik belgesi istiyoruz" dedi.

Moto kuryeler taleplerini sıraladı: Ölmeden önlem al

Aycan KARADAĞ

Gün geçtikçe artan internet üzerinden alışveriş alışkanlıklarına, son bir yıldır pandemi koşulları da eklenince motosiklet ile taşımacılık oldukça yaygınlaştı. Pandemi döneminde alınan kısıtlamalar kapsamında kafe ve restoranların paket servisle hizmete devam etmesi motorlu kuryelerin mesaisini artırdı. Bu artışla orantılı olarak kazalar, yaralanmalar ve can kayıpları da arttı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Başkanlığı, moto kurye dernekleri temsilcileriyle birlikte gerçekleştirdiği basın açıklamasında moto kuryelerin yaşadıkları sorunlara dikkat çekti. Konak’ta düzenlenen açıklamada CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, İzmir Motorlu Kuryeler Derneği Başkanı Muzaffer Saklavcı, İzmir Motorsikletli Kuryeler Derneği Başkanı Burhan Akgül, CHP İzmir İl Yönetim Kurulu Üyeleri, CHP’li ilçe başkanları ve meclis üyeleri ile moto kuryeler yer aldı.

TEHLİKELİ MESLEK GRUBUNA ALINMALI

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, moto kuryelerin görmezden gelindiğini ifade ederek, "Onları görmezden geldikçe onlar ölüyor, sakat kalıyor ve güvencesiz bir yaşama mahkûm ediliyorlar. Moto Kuryelik meslek grubu, acilen yüksek tehlikeli meslekler grubuna alınmalıdır. Bu konunun daha fazla sürüncemede bırakılması kabul edilemez. Meslekte yeterlilik belgesiyle ilgili düzenlemelerin ivedilikle hayata geçirilmesi ve yeterliliği olmayanların sadece A2 ehliyeti var diye moto kuryelik yapmasının önüne geçilmelidir. Moto kurye olarak çalışma belgesi olan kayıtlı kuryelerin, motosiklet ve güvenlik ekipmanları ile ilgili yapacakları harcamalarda vergi indirimi ve devlet bankaları aracılığıyla uzun vadeli ve düşük faizli kredi sağlanmalıdır. Devlet tarafından, tüm televizyon kanalları ve radyolarda aynı saatte yayınlanacak şekilde kamu spotları hazırlanmalı, moto kuryelerin yaşadıkları zorluklara dikkat çekilerek, trafikte farkındalıklarının artırılmasına katkı sağlanmalıdır” diye konuştu.

KURYENİN İNSAN YERİNE KONULDUĞU DÜNYA

İzmir Motorlu Kuryeler Derneği Başkanı Muzaffer Saklavcı ise, “ Merak ediyorum; acaba ne zaman öleceğim? Serkan Kara gibi çatışma ortasında kalarak mı yoksa teslimat adresini bulamadığı için dövülerek hayatını kaybeden Mehmet Ali İbin gibi mi? Eğer bu sebeplerden dolayı ölmezsem muhtemelen ya katil bariyerler yüzünden ya da meslek hastalıklarından dolayı öleceğim. Pandemi döneminde resmi ve gayriresmi 200’den fazla kurye çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetmiştir. Bunların artık son bulmasını istiyoruz ve ‘ölmeden önlem al’ diyoruz. Bunların çok basit bir yolu var. Katil bariyer istemiyoruz. Zaman ve hız psikolojik baskısı istemiyoruz. Erken emeklilik istiyoruz, tehlikeli meslekler grubuna girmek istiyoruz. Mesleki yeterlilik belgesi istiyoruz. Ve en önemlisi kuryenin insan yerine konulduğu bir dünyada yaşamak istiyoruz" diye konuştu.

İzmir Motorsikletli Kuryeler Derneği Başkanı Burhan Akgül de, "Moto kuryeler olarak kazalarda ölüyoruz. Normal yaşımız bekleyip emekli olamıyoruz. Olan arkadaşlarımızda yok. Moto kurye olarak emekli olmak istiyoruz. Pandemiden bu yana 190’dan fazla moto kurye arkadaşımız kaybettik. Bir tanesi pandemi sebebiyle vefat etmedi. Normal şartlarda trafikte bizi araçtan saymalarını istiyoruz. Bizi çok ciddi bir şekilde darp edilen moto kurye arkadaşlarımız var. Bunların önüne geçilmesi için önlemler aldık ama bazı eksikliklerimiz var. Mesleki yeterlilik belgesi şu anda zorunlu hale gelmedi ancak zorunlu hale gelmesi için özellikle istiyoruz. Zorunlu hale gelmedikçe hiçbir kurye arkadaşlarımız mesleki yeterlilik belgesi almak gibi bir uğraşa girmiyor. Eğitimli moto kurye arkadaşlarımız olduğu takdirde ölümleri de en aza indireceğimizi düşünüyoruz. CHP’ye de bize verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyorum. Moto kuryeler önlem al diye bize destek vermelerini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.