CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, motorlu kuryelerin alın teri dökerek, haklarıyla evlerine ekmek götürmek istediğini ​​​​​​​belirterek, "Siz açıktan, havadan para kazanmak istemiyorsunuz. Çalışarak, üreterek kazanmak ve evinize helal ekmek götürmek istiyorsunuz. Bizim görevimiz de sizi sonuna kadar desteklemektir." ifadesini kullandı.

Motorlu kuryelerden CHP'ye ziyaret

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sorunlarını ve taleplerini dile getirmek üzere Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ile parti genel merkezi önünde basın toplantısı düzenleyen motorlu kuryelerle görüştü.

Bütün vatandaşların sesi olmanın görevleri arasında bulunduğunu belirten Kılıçdaroğlu, motorlu kuryelerin alın teri dökerek, haklarıyla evlerine ekmek götürmek istediğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Siz açıktan, havadan para kazanmak istemiyorsunuz. Çalışarak, üreterek kazanmak ve evinize helal ekmek götürmek istiyorsunuz. Bizim görevimiz de sizi sonuna kadar desteklemektir. Size ve bütün arkadaşlarınıza başarı diliyorum. Bir sorununuz olduğunda bana da arkadaşlarıma da her zaman gelebilirsiniz, kapımızı çalabilirsiniz. Unutmayın biz her zaman sizin yanınızdayız."

Tüm Anadolu Motosikletli Kuryeler Federasyonu Genel Başkanı Çağdaş Yavuz da Kılıçdaroğlu'na motorlu kuryelerin talepleri duyurulduğu için teşekkür etti.

Görüşme sonrası basın toplantısında kuryecilerin yaşadığı sıkıntıları dile getiren Ağbaba, motokuryelerin aralarında üniversite mezunları olduğunu hatırlatarak, "İş imkanı yok diye motokuryeliğe yöneliyor. Yüzde 90’ı kayıt dışı ve güvencesiz çalışıyor, varlar ama yoklar. Çoğunun sendikaları yok, iş kolları belirsiz, sigorta girişleri yok. İşyeri baskısı, iş yetiştirme kaygısıyla günde 14 saate kadar çalıştırılıyorlar. Bazı kuryeler günlük yevmiye ile ortalama 100-120 liraya çalışarak, 100-150 kilometre yol yapıyorlar. Motokuryelerden 5 paketi bazen 30, 40 dakikada dağıtmaları isteniyor" diye konuştu. Ağbaba, motokuryelerin işten atılmamak için trafiğin çok tehlikeli olduğu bölgelerde hem kendi hayatlarını hem de başkalarının hayatlarını tehlikeye atmak zorunda kaldıklarını söyledi. Motokurye Federasyonu'nun verilerini paylaşan Ağbaba, "900 bin motokurye var. Son 1 yılda 187 motokurye hayatını kaybetti. Onlar bir can, motosiklet değil" ifadelerini kullandı.

Tüm Anadolu Motosikletli Kuryeler Federasyonu (TAMKF) Başkanı Çağdaş Yavuz ise yaşadıkları sorunları şöyle anlattı:

"En büyük sıkıntımız trafikte dikkat edilmemesi ve bizlere saygı gösterilmemesi. 900 bin çalışan kuryeden 100 bini kayıtlı. Bunun sebebi işsizlikten kaynaklı kayıtsız çalışan insanların bu işi yapması. Kurye sayısının artması ve kuryelerin mesleki yeterlilik belgesi olmadan yollara çıkması nedeniyle ölümlü trafik kazalarında inanılmaz artış var. Geçtiğimiz yıldan beri 187 kurye hayatını kaybetti. Bu kadar ölüm devletin mutlaka dikkatini çekmelidir. Mesleğimizin ‘az tehlikeli işler’ sınıfından ‘çok tehlikeli işler’ sınıfına alınması gerekiyor. Mesleki Yeterlilik Kurulu’na başvurumuz var. Devlet eliyle bu mesleği yapanlar için yeterlilik belgesi zorunlu tutulmalıdır."

"ÖLÜYORUZ BİZ"

TAMKF Genel Sekreteri Yener Çalışkan, zamana karşı siparişlerin kuryelerinin yaşamlarını riske attığını vurgulayarak, "30 dakika puanlama nedeniyle 19 yaşındaki bir arkadaşımızı kaybettik. 9 Mart 2020’den bu yana 187 kuryeyi kaybettik. Son iki ayda bu sayı 189 oldu. Siz karnınızı doyuracaksınız. Biraz vicdanlı yorum ve puanlama yapın ölüyoruz biz. Mesleki yeterlilik belgesi zorunlu hale gelsin" dedi.

Gün içerisinde yüzlerce eve sipariş götürdüklerini söyleyen Keçiören Dernek Başkanı Özkan Can "Ama pandemi sürecinde kapımızı açan olmadı. Yevmiye usulü çalıştığımız için maddi sıkıntılar yaşıyoruz" diyerek kuryelerin yaşadığı ekonomik sorunlara değindi.

TAMKF Genel Saymanı Burkay Yıldırım, çok sayıda üniversitesi mezununun kuryelik yaptığını belirterek, "Bu işi meslek haline getirdik. Herkesin evde bir çocuğu var. Eve ekmek götürmek zorunda. Kaza yapan kurye yevmiye aldığı için kaza yapınca evde kaldığımız için para alamıyoruz. Hastaneye gittiğimizde bile doktorlar bile ‘Bu motorlu kuryeler neden kaza yapıyor' diye soruyor. Siz sabırlı olsanız bu kazalar olmaz" diye konuştu.