Türk Hava Kuvvetleri, Suriye ve Kuzey Irak'ın kuzey bölgelerine yönelik hava harekatı başlattı. Milli Savunma Bakanlığı harekatı Twitter hesabından, "Hesap zamanı! Alçaklardan hain saldırıların hesabı soruluyor!" ifadeleriyle duyurdu.

Suriye ve Irak'ın kuzey bölgelerine operasyon

Türkiye, Irak ve Suriye'nin kuzeyine yönelik hava harekatı gerçekleştirdi. İlk bilgilere göre, hava harekatında Kobani, Tel Rıfat ve Şengal bölgelerindeki "hedeflerin vurulduğu" belirtildi.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan (MSB) gece saatlerinde gerçekleştirilen hava harekatına ilişkin yapılan ilk resmi açıklamada, "Irak'ın ve Suriye'nin kuzeyinde bulunan ve teröristler tarafından üs olarak kullanılan bölgelere 'Pençe-Kılıç Hava Harekatı' yapıldı" ifadelerine yer verildi.

İlk olarak yerel kaynaklar tarafından duyurulan operasyona ilişkin, MSB'nin Twitter hesabından da harekatı doğrulayan bir paylaşım yapıldı.

Saat 01.12'de yapılan paylaşımda, bir Türk savaş uçağının pistten kalkış anına ilişkin fotoğrafa da yer verildi.

SDG: TEL ABYAD, KAZALİ, TEL RİFAT VE ZİRKAN HEDEF ALINDI

Kürt güçlerin ana gövdesini oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Basın Sözcüsü Ferhat Şami, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada hava bombardımanı olduğunu duyurdu.

Şami, "Türkiye'nin hava saldırısında Tel Abyad'ın doğu kırsalındaki Kazali, Tel Rifat ve Zirkan'da Şam hükümeti güçlerine ait askeri mevziler hedef alındı" ifadelerini kullandı.

Mazlum Kobani olarak bilinen Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) lideri Mazlum Abdi de Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, şu ifadelere yer verdi: "Türkiye'nin güvenli noktaları bombalaması tüm bölgeyi tehdit ediyor. Bu bombalama hiçbir tarafın lehine değildir. Büyük bir felaketi önlemek için her türlü çabayı gösteriyoruz. Eğer savaş patlak verirse bundan herkes etkilenecektir. Saldırılar, şu anda barbarca bombalamaya maruz kalan bölgelerimizle sınırlı kalmayacaktır. Ailelerimize evlerinde kalmaları ve Güvenlik Güçlerinin direktiflerine uymaları çağrısında bulunuyoruz."

OPERASYON SINIR HATTI BOYUNCA GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Operasyonun boyutları tam olarak bilinmezken, bombardımanın Kobani, El-Malikiye (Derik) ve Tel Rıfat’ı da kapsayan sınır hattı boyunca gerçekleştirildiği düşünülüyor.

CNN'in aktardığına göre harekatın Suriye'de; "Tel Rıfat, Maranez, Derbesiye, Malikiye, Ayn el Arap, Karaçok, Ayn Dagne," bölgelerine, Irak'ta ise; "Sincar, Süleymaniye, Kandil" bölgelerine düzenlediği bilgisi verildi.

https://www.birgun.net/haber/suriye-ve-kuzey-irak-a-hava-harekati-410606" />

KOBANİ'DE 8 AYRI NOKTA VURULDU

Öte yandan, Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan belirli aralıklarla savaş uçaklarının kalktığı öğrenildi.

Habertürk muhabiri Veysi İpek'in aktardığına göre, Kobane de 8 ayrı nokta hedef alındı. Uçakların Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan saat 21.00 sularında kaltığı bildirildi. Bölgede bulunan bir YPG karargahının vurulduğu da gelen bilgiler arasında.

NTV: RUSYA'NIN KONTROLÜNDEKİ HAVA SAHASI KULLANILDI

NTV, harekatta Rusya'nın kontrolündeki Suriye hava sahasının da TSK tarafından kullanıldığını bildirdi. Buna göre, Rusya'nın kontrolündeki Suriye hava sahası, yıllar sonra ilk kez Türk savaş uçaklarına açıldı.

MSB, HAREKATA İLİŞKİN İLK GÖRÜNTÜLERİ PAYLAŞTI

Harekatın ilerleyen saatlerinde MSB'nin Twitter hesabından yapılan ikinci paylaşımda, hava harekatının ilk görüntülerine yer verildi. Saat 2.15'te yapılan paylaşımda, "Terör yuvaları tam isabet vuruşlarla yerle bir ediliyor!" denildi.

MSB: IRAK VE SURİYE'NİN KUZEYİNE PENÇE KILIÇ HAREKATI İCRA EDİLDİ

Saat 3.13'te MSB'den yapılan ilk resmi açıklamada, "Irak’ın ve Suriye’nin kuzeyinde bulunan ve teröristler tarafından ülkemize saldırılarda üs olarak kullanılan bölgelere 'Pençe-Kılıç Hava Harekatı' icra edildi" ifadelerine yer verildi.

Birleşmiş Milletler Antlaşması'nın 51'inci maddesine dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"PKK/KCK/YPG ve diğer terörist unsurları etkisiz hale getirerek; Irak'ın ve Suriye'nin kuzeyinden halkımıza ve güvenlik güçlerimize yönelik terör saldırılarını bertaraf etmek ve hudut güvenliğini sağlamak, terörü kaynağında yok etmek maksadıyla; Birleşmiş Milletler Antlaşması'nın 51'inci maddesinden doğan meşru müdafaa haklarımız doğrultusunda, Irak'ın ve Suriye'nin kuzeyinde bulunan ve teröristler tarafından ülkemize sald��rılarda üs olarak kullanılan bölgelere Pençe-Kılıç Hava Harekatı icra edilmiştir."

ABD ERBİL BAŞKONSOLOSLUĞU 18 KASIM'DA OPERASYON UYARISI YAPMIŞTI

ABD Irak'taki Erbil Başkonsolosluğu, Suriye’nin Kuzeyi ve Irak'ın kuzeyine Türk ordusunun askeri harekat düzenleme ihtimaline karşı ABD vatandaşlarına uyarı yapmıştı.

ABD Erbil Başkonsolosluğu uyarısını "açık kaynak raporlarına" dayandırmış, ABD vatandaşlarına Suriye'nin ve Irak'ın kuzeyindeki olası Türk askeri harekatı konusunda dikkatli olmaları ve ilgili bölgelerden uzak durmaları tavsiye edilmişti.

HAREKAT, TAKSİM'DEKİ SALDIRIDAN 6 GÜN SONRA BAŞLADI

Harekat, Beyoğlu’ndaki İstiklal Caddesi’nde 13 Kasım’da gerçekleştirilen ve 6 kişinin hayatını kaybettiği, 81 kişinin yaralandığı bombalı saldırıdan 6 gün sonra başladı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, saldırıyı gerçekleştirdiği aktarılan şüphelilerin Türkiye'ye Afrin'den geldiğini, eylem talimatının ise Kobane'den verildiğini düşündüklerini açıklamıştı.

Soylu, cuma günü (18 Kasım) gerçekleştirilen İçişleri Bakanlığı bütçe görüşmelerinde de, "Mersin saldırısı da Menbiç'ten oldu, İstiklal Caddesi saldırısı da Menbiç'ten oldu" ifadelerini kullanmıştı.

BUGÜNE KADAR SURİYE'YE 4 KAPSAMLI HAREKAT DÜZENLENDİ

Türkiye 2016'dan bu yana Suriye'nin kuzeyine 4 kapsamlı operasyon düzenledi. Bu kapsamda, 2016'da Cerablus, El-Bab ve Halep'e Fırat Kalkanı, 2018'de Afrin ve Halep'e Zeytin Dalı, 2019'da Rasulayn ve Tel Abyad'a Barış Pınarı, 2020'de ise İdlib'e Bahar Kalkanı harekatları gerçekleştirildi.