Milli Savunma Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'a bir gönderme olarak değerlendirilen fotoğraf hakkında açıklama yaptı.

MSB'den tartışma yaratan 'Anıtkabir fotoğrafına' ilişkin açıklama

Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, bugünkü yazısında Genelkurmay Başkanlığı tarafından paylaşılan Anıtkabir fotoğrafıyla ilgili olarak kendisine yapılan yazılı açıklamayı paylaştı.

Milli Savunma Bakanlığı'nın paylaştığı Anıtkabir görseli, cuma hutbesindeki sözleriyle Atatürk'e lanet okuyan ve daha sonra çark eden Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'a bir gönderme olarak değerlendirilmişti.

Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, bugün yayınlanan "Elmalı skandalına dair iki ayrı komplo teorisi" başlıklı yazısında Genelkurmay Başkanlığı tarafından paylaşılan Anıtkabir fotoğrafıyla ilgili olarak kendisine yapılan yazılı açıklamayı paylaştı.

"Milli Savunma Bakanlığı’ndan yetkilileri aradım. Konuyu sordum. Onlar da 'Biz size yazılı bir açıklama yapacağız' dediler" diyen Hakan, yazısında TSK tarafından gönderilen yazılı açıklamaya yer verdi.

Hakan'ın paylaştığı açıklama yazısı şu şekilde:

“26 Temmuz 2020 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı Instagram hesabında yayımlanan 1891 görsel içerisindeki bir fotoğraf, gündemdeki bazı konularla ilişkilendirilerek, maksadı aşan ve TSK’yı bir tartışma ortamına çekmeyi hedefleyen yorumlar olarak değerlendirilmelidir.

Söz konusu fotoğraf, TSK’nın değişik birimlerinde yürütülen eğitim, tatbikat, operasyon, tören gibi faaliyetleri yansıtan ve yayın planı BİR AY ÖNCEDEN belirlenen rutin fotoğraflardan biridir. Bu ve benzeri fotoğrafları gündeme ilişkin konularda mesaj aracı gibi algılamak veya bu şekilde yorumlamak zorlama bir yaklaşımdan ibarettir.

Her türlü arazi ve hava şartlarında, gece-gündüz demeden terör örgütleriyle mücadelesini kararlılıkla sürdüren, farklı coğrafyalarda 5 büyük operasyonu başarıyla yürüten kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerimizi ve onun uyum içinde görev yapan komuta heyetini bu tür tartışmaların içine çekmeye çalışmak iyi niyetli bir yaklaşım değildir.

Dünyanın ve ülkemizin içerisinden geçmekte olduğu siyasi, sosyal, askeri ve ekonomik iklimde birlik beraberlik içerisinde dikkatli ve uyanık olmak zorunda olduğumuz unutulmamalıdır.”

***

NE OLMUŞTU?

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Ayasofya’da okuduğu cuma hutbesinde, “Fatih Sultan Mehmet Ayasofya’yı cami olması için vakfetti. Bizim inancımızda vakıf malı dokunulmazdır, dokunanı yakar! Vakfedenin şartını çiğneyen lanete uğrar” ifadelerini kullanmıştı. Erbaş’ın bu sözleri Atatürk’ü hedef aldığı şeklinde yorumlanmış ve büyük tepki çekmişti.

Ayasofya, Mustafa Kemal Atatürk'ün de imzasının bulunduğu 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye dönüştürülmüştü.

Sosyal medyada çok sayıda kullanıcı Erbaş’ı eleştirirken, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin ve İYİ Parti TBMM Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan gibi isimler de açık eleştiriler yöneltmişti. İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Erbaş hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıklamıştı.

Ali Erbaş tepkiler üzerine yaptığı açıklamada, "Ben görevimi yapıyorum. Atatürk 82 sene önce vefat etti. Vefat eden insanlara dua edilir, beddua değil” diyerek kendini savunmuştu.

Daha sonra sadece milli bayramlarda Cumhuriyet'in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili paylaşımlar yapan TSK, bu kez rutinin dışına çıkarak Anıtkabir'den fotoğraf paylaşmıştı. Bu paylaşım Erbaş'a bir gönderme olarak değerlendirilmişti.

msb-den-tartisma-yaratan-anitkabir-fotografina-iliskin-aciklama-762497-1.