MSB: Güvenli Bölge'ye yönelik ABD askeri yetkilileriyle görüşmeler tamamlandı

Milli Savunma Bakanlığı, ABD ile yapılan Güvenli Bölge görüşmelerinin tamamlandığını duyurdu.

3 gündür Ankara’da bulunan ABD askeri heyeti ile Türkiye’den askeri heyetin güvenli bölge üzerine yaptığı görüşmeler tamamlandı. Görüşmelerin ardından Milli Savunma Bakanlığı (MBS), yaptığı açıklamada “Güvenli bölge tesisinin ABD ile birlikte koordine ve yönetimi için Türkiye’de müşterek harekât merkezi kurulmasına” karar verildiği bilgisi yer aldı.

Açıklamada 3 madde yer alıyor:

“Türkiye’nin güvenlik endişelerini giderecek ilk aşamada alınacak tedbirlerin bir an önce uygulanması,

“Bu çerçevede, Güvenli Bölge tesisinin ABD ile birlikte koordine ve yönetimi için Türkiye’de Müşterek Harekât Merkezinin en kısa zamanda kurulması, “Müteakiben, Güvenli Bölgenin bir barış koridoru olması ve yerinden edilmiş Suriyeli kardeşlerimizin ülkelerine dönmeleri için her türlü ilave tedbirin alınması konularında mutabık kalınmıştır.

ABD ile koordine edilecek ve yönetilecek güvenli bölgenin detaylarıyla ilgili bilgi ise açıklamada yer almıyor. Zamanlama için de net bir ifade yok, ancak “tedbirlerin bir an önce alınmasına karar verilmiştir” deniliyor.

Daha önce hem Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, hem Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, güvenli bölgenin 30-40 km derinliğinde olması gerektiği ve YPG’nin bölgeden tamamen çıkarılması gerektiği ni söylemişti. ABD ise 15 km derinliğinde bir bölge önerisi sunmuştu.

30 Temmuz’da toplanan Milli Güvenlik Kurulu, güvenli bölge çalışmaları için “barış koridoru” ifadesini kullanmıştı. MBS’nin görüşmelerden sonra yaptığı açıklamada da aynı ifade kullanıldı.

Ankara, oluşturulacak güvenli bölgede imar çalışmaları yapmak ve Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıları bölgeye yerleştirmek istediğini söylüyor.