Türkiye-Yunanistan askeri heyetleri arasındaki NATO karargahındaki teknik toplantı tamamlandı.

MSB: Türkiye - Yunanistan askeri heyetleri arasındaki toplantı tamamlandı

MSB'den yapılan açıklamada, Türkiye - Yunanistan askeri heyetleri arasındaki NATO karargahındaki teknik toplantı tamamlandığı belirtildi.

Açıklamada ayrıca, "Askeri unsurlar arasındaki muhtemel müdahalelerin engellenmesine yönelik tedbirlerin görüşüldüğü toplantıda karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu. Müteakip toplantının önümüzdeki günlerde icra edilmesi planlanmaktadır" denildi.

Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Türk-Yunan askeri heyetlerinin NATO'da görüşmesinin ardından açıklamalarda bulunuyor. Çavuşoğlu, Yunanistan ile Doğu Akdeniz'deki gerilimle ilgili olarak ''Yunanistan diyaloğa hazır değil'' dedi. Çavuşoğlu, "Biz önkoşul olmadan diyaloğa hazırız. Yunanistan inat ediyorsa, biz de o zaman kendi önkoşullarımızda ısrar ediyoruz" ifadelerine yer verdi.

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamasından satır başları şöyle:

►2018 yılına geldiğimiz zaman bizim bölgedeki faaliyetlerimiz başladı ilk sondaj çalışmamız.

►Bu Rum yönetiminin yaptığı sondajdan 7 yıl sonra gerçekleşmiştir.

►Biz Libya'nın resmi hükümetiyle anlaşma yaptık.

►Türkiye ve Yunan liderlerinin politika danışmanları da birçok toplantı yaptılar. Ve neticede biz askeriyelerimiz ordularımız arasında güven artırıcı önlemler alabilmek adına da bir karar aldık.

►Ve ortak bir beyanat da verecektik 7 Ağustos'ta. Ama bundan kısa bir süre önce maalesef Yunanistan Mısır ile yapılan anlaşmayı onayladı ve bizimle bir anlaşmaya girme konusunda bir adım attı. Dolayısıyla Yunanistan Türkiye ile diyaloğa girmeye hazır değildir.

►Ben Malta'daydım, 18 Mart'ta göçle alakalı bir deklerasyon da yapmıştık orada. Sayın Merkel'in danışmanları da oradaydı. Bunları öğrendikten sonra hayal kırıklığına uğradılar. Yunanistan güvenilirliğini kaybettikten sonra biz çalışmalarımıza başladık.

►Batı Trakya'daki Türk azınlığı da taciz etmeye başladılar. Bu insanlar masum insanlar.

►Biz Almanya'nın arabuluculuk faaliyetlerini destekledik. Ben de Yunanistan Dışişleri Bakanı ile bir araya gelmeyi kabul ettim. Ama Yunan tarafı reddetti.

►3 Eylül'de NATO Genel sekreterinin yaptığı açıklamaya olumlu yanıt verdik. Ama Yunanistan baştan evet dedi ama sayın genel sekreter bunu açıkladıktan sonra hayır dediler.

►Biz önkoşul olmadan diyaloğa hazırız. Yunanistan inat ediyorsa, biz de o zaman kendi önkoşullarımızda ısrar ediyoruz.

►Kıymetli Avrupa Parlamentosu üyeleri ve kıymetli dostlarım; Türkiye'nin pozisyonu uluslararası hukuka uygundur.

►Ülkelerin deniz yetki alanlarıyla da kesinlikle bir anlaşma yapılması gerekmektedir.

►Ve Yunan adalarına bu orta hattın yanlış tarafında kalan, bizim tarafımızda kalan adalara bu noktada ekonomik münhasır alan izni verilmemelidir.