MTV geri dönmese de Scream dönüyor

FATİH ŞALO - caykahve@gmail.com

Korku filmi denildiğinde akla gelen ilk filmlerden olan Scream MTV ile ekranlara televizyon dizisi olarak yeniden merhaba dedi. Artık kamu vicdanında yer etmiş bir dert olan “MTV ne idi ne oldu?” sorununa ne ölçüde merhem olur bilinmez ama Scream ilk bölüm itibariyle her şeyden ümit kesilmeyeceğini gösteriyor. Slasher filmlerinin pabucu uzun bir zaman önce dama atılmışken bu türü seven izleyiciler için de Scream iyi bir seçenek sunuyor. Ancak televizyonda korku ve gerilim türünde dizi yapmanın zorlukları MTV gibi artık yayıncılık tercihleri çokça tartışılan bir kanalda birleşince Scream’in başarılı bir iş olduğunu söylemek pek mümkün değil.

Dizinin karşısına çıkan en büyük güçlük her şeyden önce Scream’in zaten kurgusu ve kırılımları belli bir anlatı olması. Dizinin yapımcıları bu durumun önüne geçmek için Scream’in alametifarikası olan maskeyi dahi deforme ederek kullanmamayı tercih etse de bir grup genç ıssız bir ortamda birlikteyken seyirciyi şaşırtmak kolay olmuyor. Öte yandan yeni Scream’in Wes Craven ile Kevin Williamson’ın seyirciyi büyüleyen eserinden farklı olarak bir avantajı var: Scream bu sefer dizi olarak hazırlandığı için gerilimi taksit taksit verebiliyor. Lakewood’da olan biteni ve karakterlerin başlarına gelecekleri tam manası ile kavramak için gereken süreyi Scream eğer verimli şekilde kullanabilirse dizinin seleflerinin koyduğu çıtanın altına düşmeyeceği muhakkak.

Pilot bölüm itibariyle Scream’in seyirciye “çağdaş” bir anlatı sunacağı da düşünülebilir. Geçmişte Romeo ve Juliet’in de benzer bir uyarlama ile seyirci karşısına çıkıp gayet olumlu değerlendirmelerle karşılandığı düşünülürse MTV’deki yapımcıların iştahını Scream’in de benzer bir şekilde beğenileceği düşüncesinin kabarttığı söylenebilir.

Scream hakkında daha ilk bölümden kesin yargılarla bir değerlendirme yapmak mümkün değil. Fakat dizi nostaljinin gücüne çok fazla dayanmadan kendi kaynaklarını değerlendirmeyi tercih ederse beklentilerin üzerinde bir yapımla herkesi mutlu edecek gibi görünüyor.